facebook

Hoe word je tandarts in Nederland?

Om tandarts te worden volg je de universitaire opleiding Tandheelkunde. De duur van de opleiding is 6 jaar: 3 jaar bachelor en 3 jaar master. Na afronding van de master kun je je laten inschrijven in het BIG-register. Vanaf dan ben je bevoegd de tandheelkunde zelfstandig uit te oefenen. En mag je de titel Master of Science in de Tandheelkunde (MSc) voeren.

Waar kun je Tandheelkunde studeren?

De opleiding Tandheelkunde is bij 3 universiteiten in Nederland te volgen:

Vooropleidingseisen voor de studie Tandheelkunde

Voor toelating tot de opleiding Tandheelkunde moet je beschikken over een VWO-diploma met profiel Natuur & Techniek met biologie of profiel Natuur & Gezondheid met natuurkunde.

Met een VWO-diploma van voor 2010 of andere diploma's word je niet zonder meer toegelaten. Raadpleeg voor de exacte opleidingseisen de website van de universiteit van je keuze.

Toelating tot de studie Tandheelkunde

Tandheelkunde heeft al jaren een numerus fixus en dat betekent dat je niet zonder meer wordt toegelaten tot de studie. Jaarlijks zijn er in totaal 259 studieplaatsen: 144 in Amsterdam, 48 in Groningen en 67 in Nijmegen.

Elke universiteit heeft zijn eigen beleid en procedure voor de toelating. Wees er op tijd bij als je je aan wilt melden bij een van de opleidingen.

In Groningen en Nijmegen kun je 1 keer meedoen aan de selectie, in Amsterdam maximaal 2 keer (in verschillende jaren). In totaal kun je maximaal 3 keer proberen een opleidingsplek Tandheelkunde te bemachtigen.

Lees ook: De 3 opleidingen Tandheelkunde vergeleken

Werken als tandarts met een buitenlands diploma

Ben je in het buitenland opgeleid tot tandarts? Bekijk dan de tips voor buiten Nederland opgeleide tandartsen die hier gaan werken.

Studeer je tandheelkunde buiten Nederland? Word dan alvast student-lid van de KNMT. Dat is gratis gedurende je studie!

Goede vooruitzichten voor tandartsen

Na je afstuderen registreer je je in het BIG-register en dan kun je aan het werk als tandarts. Bijvoorbeeld in een solo- of groepspraktijk, als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) of je gaat in loondienst.

Daarnaast bestaat na je afstuderen ook de mogelijkheid om bij een van de opleidingen te werken in het onderwijs of onderzoek.

Momenteel zijn de vooruitzichten op de tandheelkundige arbeidsmarkt zeer rooskleurig. Werkloosheid komt niet of nauwelijks voor.

Doorstuderen na de opleiding Tandheelkunde

Tandartsen kunnen zich na hun opleiding Tandheelkunde toeleggen op bepaalde deelgebieden, differentiaties geheten. Een differentiatieopleiding is meestal niet fulltime en duurt gemiddeld 4 jaar. Ook zijn er twee officiële tandheelkundige specialisaties: kaakchirurgie en orthodontie.