Tandartsassistent, iets voor jou?

Als tandartsassistent ben je onmisbaar in de zorg voor stralende tanden en kiezen. Je werkt elke dag samen met je collega’s aan een gezonde mond voor jullie patiënten. Het is een heel afwisselend vak: geen dag is hetzelfde! Het is makkelijk om een baan te vinden, want er is volop werk. Je krijgt ook nog eens een goed salaris. En er zijn volop mogelijkheden om door te groeien.

Wat doet een tandartsassistent?

De tandartsassistent is de spil binnen de tandartspraktijk. Je hebt als eerste contact met patiënten, assisteert bij de behandeling, plant afspraken en verricht ook administratieve taken. Onder toezicht van de tandarts mag je ook een aantal handelingen uitvoeren. In Nederland werken ongeveer 19.000 tandartsassistenten.

Tandartsassistenten

Waar werkt een tandartsassistent?

De meeste tandartsassistenten werken in een tandartspraktijk bij een zelfstandig tandarts, maar ook in grote groepspraktijken.

Ook kun je aan de slag bij een gedifferentieerde tandarts, zoals een parodontoloog of implantoloog, of bij een tandartsspecialist, zoals een kaakchirurg of orthodontist.

Tandartsassistenten vind je ook in tandheelkundige centra, gezondheidscentra, ziekenhuizen, regionale instellingen voor jeugdtandverzorging, verpleeghuizen, bij mondhygiënisten, in het klinisch onderwijs bij tandheelkundige opleidingen en bij centra voor bijzondere tandheelkunde.

Hoe word je tandartsassistent?

Tandartsassistent word je door er een specifieke opleiding voor te volgen. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om een opleiding tot tandartsassistent te volgen. 

Je kunt bijvoorbeeld een reguliere mbo-opleiding volgen. Maar het is ook mogelijk een opleiding te doen aan een particuliere instelling. Vanaf medio 2024 komt het zogenaamde ABC-keurmerk beschikbaar. Daarmee zie je in een oogopslag dat je een branche-erkende opleiding volgt.

Opleidingen tot tandartsassistent

Tandartsassistent, iets voor jou?

Ervaringen van een tandartsassistent