Het beroep mondhygiënist

De mondhygiënist richt zich primair op de preventie van gaatjes (cariës) in tanden en kiezen en op het voorkomen van tandvleesaandoeningen. Hiervoor doet de mondhygiënist onderzoek, maakt een behandelplan, geeft voorlichting en maakt tanden schoon.

Wat doet een mondhygiënist?

De mondhygiënist;

  • brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op;
  • maakt gebitsafdrukken, doet bacterieel onderzoek en maakt (meestal in opdracht van de tandarts) röntgenfoto’s;
  • geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit;
  • geeft voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen;
  • verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving;
  • brengt gebitsbeschermende middelen aan, zoals fluoride;
  • brengt een ‘laklaag’ op tanden en/of kiezen aan, polijst vullingen en kan onder toezicht van de tandarts het gebit bleken;
  • vult kleine gaatjes, meestal in opdracht van de tandarts;
  • bepaalt samen met de patiënt hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!

Beschermde titel

Er zijn 2 soorten mondhygiënisten: de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Hun taken zijn hetzelfde, maar de bevoegdheden liggen anders.

Een mondhygiënist mag alleen boren, vullen, verdoven en foto’s maken in opdracht van een tandarts. En bij het maken van een röntgenfoto moet er een tandarts in het gebouw zijn. Alleen wie een HBO-opleiding tot mondhygiënist met goed gevolg heeft afgerond, mag deze titel voeren.

Een geregistreerd-mondhygiënist mag deze taken zelfstandig uitvoeren, dus zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De geregistreerd-mondhygiënist moet zich inschrijven in het BIG-register en valt onder het tuchtrecht.

In het BIG-register kun je checken of jouw mondhygiënist geregistreerd mondhygiënist is.

Beroepsprofiel

Meer informatie over de taken en bevoegdheden van de mondhygiënist in Nederland vind je in het beroepsprofiel mondhygiënist.

Samenwerking

Een mondhygiënist kan zowel zelfstandig als bij een tandarts werken.

Patiënten kunnen rechtstreeks een mondhygiënist bezoeken, zij hebben daarvoor geen verwijzing van de tandarts nodig. De tandarts kan patiënten wel verwijzen naar een mondhygiënist. De mondhygiënist kan de patiënt verwijzen naar de tandarts, bijvoorbeeld voor taken die zij niet zelfstandig kan uitoefenen.

Opleiding tot mondhygiënist