Filters

Roken

Een kwart van de Nederlanders boven de 12 jaar rookt, en 1 op de 5 doet dat zelfs dagelijks. En elk jaar sterven er meer dan 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Zorgverleners zoals tandartsen spelen een belangrijke rol in het ontmoedigen van tabaksgebruik. En het werkt ook, blijkt uit onderzoek. Eén vijfde van de rokende patiënten krijgt al advies van de tandarts over roken. Wat kunt u doen?

Uit onderzoek blijkt dat een duidelijke, sterke en op de patiënt afgestemde boodschap die maar weinig tijd in beslag neemt al een significant positief effect kan hebben. Hoe pakt u dat aan?

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Lees ook de factsheet ‘Het bespreken van (stoppen met) roken’ (pdf)

De ‘Richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving’ beschrijft de wetenschappelijke onderbouwing van verschillende interventies, zoals persoonlijke coaching of groepstraining.

Informatie voor in de wachtkamer

Behalve het gesprek aangaan, kunt u uw patiënten ook in de wachtkamer informeren over stoppen met roken. Het Trimbos Instituut biedt daarvoor speciale toolkits aan.

Toolkit bekijken of bestellen

U kunt ook gebruikmaken van materialen van de campagne voor een Rookvrije Generatie.

Stoptober

Elk jaar stoppen Nederlanders massaal met roken tijdens de massamediale campagne Stoptober van het Trimbos Instituut. Als tandarts kunt u uw patiënten op Stoptober wijzen via gratis wachtkamer-posters en flyers. Deze zijn jaarlijks vanaf september te bestellen.

Tips krijgen, ervaringen uitwisselen

Wilt u sparren met andere zorgverleners over stoppen-met-roken-zorg? Of heeft u vragen? Zoekt u 'best practices'? Ga naar het speciale online platform voor zorgverleners die patiënten helpen te stoppen met roken.

Alliantie Nederland Rookvrij!

De KNMT is partner in de Alliantie Nederland Rookvrij!, een actief netwerk dat staat voor een rookvrij Nederland, waar niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.

Deel uw 'best practice'!

Wilt u uw ervaringen, materialen of project delen om andere tandartsen te inspireren? 

Geef uw stoppen-met-roken-initiatief door

Total votes: 105