facebook

Zo help je patiënten om mee te doen aan Stoptober

Karel Gosselink
2 minuten
Image
roken-final
Binnenkort start de 10e editie van Stoptober, de landelijke campagne om in oktober te stoppen met roken. Ook mondzorgverleners kunnen helpen om patiënten van het roken af te helpen. Immers, mondgezondheid is gebaat bij niet roken. Hoe breng je Stoptober onder de aandacht bij de patiënt?

Vier stappen om te helpen bij stoppen met roken

Stoptober – een initiatief van het Trimbos-instituut - is voor zorgverleners een laagdrempelige manier om stoppen met roken bij patiënten onder de aandacht te brengen. En het is zinvol, want de steun van de omgeving en van zorgverleners speelt een belangrijke rol bij het stoppen met roken. Deze 4 stappen kunnen je hierbij helpen.

1. Geef een stopadvies aan de patiënt

Een snelle methode hiervoor is de Very Brief Advice, die maar 30 seconden duurt:

  • Vraag naar rookstatus: “Rookt u (nog)?”
  • Adviseer professionele hulp en eventueel medicatie: “Mocht u (ooit) willen stoppen, dan is de beste methode om dit te doen met behulp van professionele hulp en eventueel medicatie.”
  • Actie: Verwijs door naar de gratis Stoplijn (0800-1995) of Ikstopnu.nl

2. Benoem de voordelen van Stoptober

Als het bijna Stoptober is, kunt u de patiënt wijzen op de voordelen van deelname hieraan:

  • “U kunt zo 28 dagen uitproberen hoe het rookvrij zijn bevalt.”
  • “U stopt niet alleen, maar samen met meer dan 50.000 andere mensen.”
  • “Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de deelnemers Stoptober volhoudt en gedurende deze vier weken niet rookt.”

3. Bespreek extra ondersteuning bij stoppen met roken

Professionele hulp vergroot de slagingskans van een stoppoging, eventueel aangevuld met hulpmiddelen (nicotinevervangers of medicijnen op recept). Maak dit bij uw patiënt bespreekbaar. Informatie over coaching en medicatie is te vinden op Ikstopnu.nl. Ook de Stoptober-app – die vanaf 21 september gratis is te downloaden - kan steun bieden aan de patiënt.

4. Steun de stopper en geef een compliment

Complimenteer de patiënt om zijn/haar overweging, besluit of moed om deel te nemen aan Stoptober. Bijvoorbeeld: "Wat leuk dat u het wil proberen en mee gaat doen met Stoptober!" Als het gesprek met de patiënt in oktober plaatsvindt, kunt u zeggen: “Ook na 1 oktober kunt u nog aanhaken bij Stoptober”.

Lees meer over stoppen met roken

Gratis boek om je als tandarts te helpen 

omslag-roken

Het Trimbos-instituut biedt vanwege Stoptober het boek ‘In iedere roker zit een stopper’ gratis aan tandartsen aan. Het helpt je op weg bij het adviseren en motiveren van rokers om te stoppen. Er staan veel voorbeelden en voorbeeldzinnen in om te gebruiken in je contact met de patiënt.

 

Bestel het boek