Standpunten Council of European Dentists (CED)
Medische hulpmiddelen: Medical Devices Regulation (MDR)
De CED heeft in november 2023 een verklaring uitgegeven over tandheelkunde in relatie tot de Verordening Medische Hulpmiddelen (MDR) 2017/745. De MDR is cruciale wetgeving voor het leveren van hoogwaardige gezondheidszorg en patiëntveiligheid in Europa. Echter, enkele jaren na de implementatie ervan zijn er nog steeds veel interpretatieverschillen over de rol van tandartsen in relatie tot tandheelkundige medische hulpmiddelen.
In zijn statement beschrijft de CED hoe hij aankijkt tegen deze rol. Hij benadrukt dat tandartsen op de eerste plaats als primaire zorgverleners moeten worden gezien, die bijdragen aan het behoud en de bevordering van de volksgezondheid in Europa. Daar hoort ook de mogelijkheid bij om in een tandartspraktijk tandheelkundig medische hulpmiddelen te mogen vervaardigen.
Verder zal de tandheelkundige beroepsgroep zich blijven inzetten voor de implementatie van de MDR en het doel om optimale patiëntveiligheid te waarborgen in alle lidstaten, aldus de CED-verklaring.
CED-statement Medical Devices Regulation (2023) (Engels; pdf)
In november 2024 heeft de CED de verklaring over de MDR geüpdatet:
CED-statement Medical Devices Regulation (update 2024) (Engels; pdf)
Doe-het-zelfbeugel en Artifical Intelligence
De CED roept toezichthouders in Europa op om de kwaliteit van Artificial Intelligence (AI) te monitoren. In november 2023 hebben de leden een standpunt aangenomen over ‘do it yourself/direct to consumer’ (DIY/DTC) orthodontie, tandheelkunde en AI. Hierin beschrijft de CED zijn zorgen en aanbevelingen ten aanzien van DIY-orthodontie en de mogelijke gevolgen van AI.
De groeiende beschikbaarheid van DIY-orthodontie brengt risico’s voor patiënten met zich mee, aldus de CED. Hij roept daarom de nationale autoriteiten op om illegale DIY/DTC-orthodontiepraktijken actief te bestrijden. De procedures gaan namelijk niet gepaard met een grondige orthodontische diagnose en worden niet adequaat begeleid door een tandarts voor orthodontie of orthodontist. Dit is een punt van zorg in verschillende landen. dat samenhangt met lopende ontwikkelingen in de EU-wetgeving op het gebied van e-health en AI.
CED-statement 'doe het zelf-beugels' en AI (Engels; pdf)
Elektronische gegevensuitwisseling: European Health Data Space (EHDS)
Op sommige lobbydossiers werkt de CED nauw samen met andere Europese zorgkoepels, waaronder die van huisartsen, ziekenhuizen, verpleegkundigen en apothekers. Dit gebeurt momenteel rondom de EHDS, waarin het draait om wet- en regelgeving op het gebied van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.
Gezamenlijk pleiten de Europese zorgkoepels er onder meer voor dat kleine zorgondernemingen niet onnodig worden belast door onder meer deze EHDS-wetgeving en dat er een financiële compensatie komt voor digitaliseringskosten. Hierover is ook gezamenlijk een lobbybrief aan het Europarlement gestuurd. Hiernaast zijn er ook acties van de nationale zorgkoepels over dit thema. Zo heeft de KNMT de Nederlandse Europarlementariërs geïnformeerd over de standpunten van de CED over de EHDS.
CED-statement European Health Data Space (Engels; pdf)
Verbod op amalgaam
De Europese Commissie heeft het gebruik en productie van amalgaam vanaf 2025 verboden. Op voorspraak van de CED is daarbij een uitzondering gemaakt voor het gebruik van amalgaam bij een medische noodzaak. De lobby van de CED heeft geleid tot een bepaling dat lidstaten zich moeten inspannen om de overstap naar amalgaamvrije vullingen te ondersteunen. En dat tandartsen die overstappen naar het maken van amalgaamvrije vullingen hiervoor professionele training kunnen krijgen. Voor Nederland speelt dit minder, omdat amalgaam hier vrijwel niet meer wordt gebruikt.
Duurzaamheid in de mondzorg
De Europese koepelorganisatie Council of European Dentists (CED) heeft eind mei 2024 het statement ‘Waste Management and Sustainability in Dentistry’ ('Afvalmanagement en duurzaamheid in de tandheelkunde') gepubliceerd. Daarin roept de CED op tot meer opleiding en training van tandartsen op het gebied van duurzaamheid en doet ze een beroep op fabrikanten om duurzame producten te maken en te leveren. De CED meent verder dat met name voor kleine tandartspraktijken moet worden voorkomen dat duurzaamheid leidt tot verhoging van administratieve lasten. De KNMT heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het statement.
Corporate Dentistry (Ketens in de tandheelkunde)
Inmiddels is ketenvorming (corporate dentistry) in Europa niet meer weg te denken. De CED maakt zich er sterk voor dat ketens voldoen aan regels die gelden voor alle tandartsen. Daarbij moet het belang van de patiënt, dus de kwaliteit van zorg voor alle burgers, steeds voorop staan. Hierover heeft de CED een policy statement geschreven.
CED-statement Corporate Dentistry (Engels; pdf)
Overzicht statements CED
Op de website van de CED vind je een compleet overzicht van standpunten
FDI over vrije suikers, suikertaks en terugdringen suikerconsumptie
De FDI nam op 26 september 2023 in Sydney het statement ‘FDI Position on Free Sugars’ aan. Hierin stelt de organisatie dat vrije suikers tandbederf veroorzaken. Ook worden ze steeds meer erkend als oorzaak van ernstige niet-overdraagbare aandoeningen zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Het terugdringen van suikerconsumptie kan aanzienlijke impact hebben op het beteugelen van de mondiale epidemieën van tandcariës en niet-overdraagbare ziekten.
De FDI roept tandartsen op om actief bij te dragen aan het verminderen van de suikerconsumptie. Het statement van de FDI sluit aan bij het pleidooi van de KNMT om te komen tot versnelde invoering van een suikertaks in Nederland en voor structurele aandacht voor een gezonde leefstijl en mondzorg op het consultatiebureau en in het basisonderwijs.
In september 2024 in Istanbul, Turkije, nam de Algemene Vergadering van de FDI een statement aan over het terugdringen van het suikergebruik: FDI-statement 'Reduction of Sugar Consumption'
De CED ondersteunt het FDI-statement over suikergebruik en lobbyt om het suikergebruik in Europa terug te brengen.