FDI en KNMT: pak suikerconsumptie aan voor een betere (mond)gezondheid
Terugdringen suiker kan aanzienlijke impact hebben
De FDI stelt in haar statement ‘FDI Position on Free Sugars’ dat vrije suikers tandbederf veroorzaken en steeds meer erkend worden als oorzaken van ernstige niet-overdraagbare aandoeningen zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Het terugdringen van suikerconsumptie kan een aanzienlijke impact hebben op het beteugelen van de mondiale epidemieën van tandcariës en niet-overdraagbare ziekten.
Statement over suiker op FDI-congres in Sydney aangenomen
Het statement werd tijdens de Algemene Vergadering van het FDI-congres op 26 september in Sydney aangenomen. Concreet pleit de FDI voor vermindering van suikerconsumptie, onder meer door:
- Het ontwikkelen van beleid en richtlijnen om suikerconsumptie te verminderen, bijvoorbeeld het invoeren van een suikertaks.
- Het inzetten van zorgpersoneel als huisartsen, jeugdartsen en tandartsen om de boodschap uit te dragen, uit te leggen en te ondersteunen.
- Het bevorderen van de verantwoordelijkheid van de industrie. Bijvoorbeeld door systematische en makkelijk te begrijpen food-labeling te ontwikkelen en het verbieden van suiker in kindervoeding voor kinderen tot 24 maanden.
- Het voeren van gezond beleid op scholen, kinderdagverblijven, werkplekken, ziekenhuizen enzovoorts. Bijvoorbeeld door gezond te trakteren en alleen water aan te bieden.
Tandartsen opgeroepen actief bij te dragen
De FDI roept tandartsen in de verschillende landen op om actief bij te dragen aan het verminderen van de suikerconsumptie en zo bij te dragen aan een breder (mond)gezondheidsbewustzijn.
Statement sluit aan bij KNMT-pleidooi voor suikertaks
De KNMT is blij met het statement van de FDI over het indammen van de suikerconsumptie, waarin ook wordt gesproken over de suikertaks als instrument om suikerinname te verminderen. Dit sluit aan bij het recente pleidooi van de KNMT - in het kader van de komende Tweede Kamerverkiezing - om te komen tot een versnelde invoering van een suikertaks in Nederland en om structurele aandacht te geven aan een gezonde leefstijl en mondzorg op het consultatiebureau en in het basisonderwijs. Dit moet bijdragen aan het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen.
Wat zijn vrije suikers?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert “vrije suikers” als monosachariden (bijvoorbeeld glucose, fructose) en disachariden (bijvoorbeeld sucrose) die door de fabrikant, kok of consument aan voedingsmiddelen en dranken worden toegevoegd en suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen en fruitsappen en vruchtensapconcentraten. Hieronder vallen niet de natuurlijk voorkomende suikers in fruit, groenten en zuivelproducten.
De WHO-richtlijn beveelt aan dat de dagelijkse inname van vrije suikers wordt beperkt tot minder dan 10% van de totale energie-inname, wat neerkomt op 12 theelepels voor volwassenen en 6 theelepels voor kinderen. Een verdere reductie tot minder dan 5% van de totale energie-inname (6 theelepels voor volwassenen en 3 theelepels voor kinderen) zou extra gezondheidsvoordelen opleveren en het risico op tandcariës gedurende de hele levensloop helpen minimaliseren.