Wat heb je geleerd tijdens je stage?
“Van alle collega’s heb ik wel iets geleerd. Van de woordvoerder leerde ik wat de pers interessant vindt en wat niet. Door een aantal keer de dagelijkse nieuwsbrief Dagnieuws te maken leerde ik wat voor soort artikelen bovenaan moeten komen en wat voor bronnen je het beste kunt gebruiken. Verder leerde ik over de communicatie en planning van evenementen: wanneer verstuur je welke nieuwsbrief en wat zet je daar dan precies in? En tot slot leerde ik een goed nieuwsbericht te schrijven en wat voor vragen je aan mensen kunt stellen tijdens een interview. Kortom: alle kanten van communicatie kwamen in die zes maanden wel voorbij.”
Wat vond je het leukste om te doen?
“De communicatie rondom congressen en evenementen, ook al gingen die uiteindelijk niet door vanwege de coronacrisis. Heel jammer! Maar ik vond het erg leuk om mee te denken over bijvoorbeeld de invulling van de Dag voor de Buitenslands Gediplomeerde Tandarts en de KNMT-stand op de Dental Expo, de grote tandheelkundige beurs die eens per twee jaar plaatsvindt in de RAI in Amsterdam.”
Wat is je meegevallen?
“Het viel me mee hoe snel ik het gevoel had deel uit te maken van het team. Je hoort wel eens dat sommige stagiairs echt als zodanig worden behandeld, maar dat gevoel had ik totaal niet. Dat kwam ook door de kennismakingen die ik in het begin had met verschillende collega’s. Daardoor wist ik snel mijn weg binnen de organisatie.”
En wat viel tegen?
“Het thuiswerken als gevolg van de coronacrisis, vooral omdat het zo lang duurde. Het was gek om mijn stageperiode vanuit huis af te sluiten. Wat verder tegenzat, was een vraag die ik aan het BIG-register had gesteld omdat ik gegevens nodig had over buitenlandse tandartsen die in Nederland werken. Daar heb ik wekenlang op gewacht, tot ik het bericht kreeg dat ze me daar niet aan konden helpen… Het zat gelukkig mijn onderzoek niet in de weg, al was het leuk geweest als ik die informatie had.”
Wat had je van tevoren niet van je stage verwacht, maar gebeurde toch?
“Er wordt bij de KNMT echt naar je geluisterd. Mijn input werd gewaardeerd en er wordt ook echt wat mee gedaan. Met de resultaten van mijn onderzoek bijvoorbeeld, maar ook met ideeën die ik had voor de Dental Expo. Dat is niet bij elk bedrijf zo, is mijn ervaring. Het zorgt ervoor dat je enthousiast en gemotiveerd blijft.”
Hoe zou je de KNMT omschrijven?
“Als een hardwerkende organisatie, die veel voor tandartsen wil doen en veel ideeën heeft. Verder is het een open en laagdrempelige vereniging met enthousiaste collega’s.”
En de afdeling communicatie?
“Gezellig! Maar ook kundig, de collega’s weten wat ze doen en wat ze willen. Ieder heeft zijn of haar eigen specialiteit. En tot slot innovatief: de collega’s uit de newsroom staan open voor nieuwe ideeën.”
Wanneer moet je absoluut GEEN stage gaan lopen bij de KNMT?
“Als je niet pro-actief wil meedenken en geen initiatief wil nemen.”
Heb je tips voor toekomstige stagiairs?
“Wees jezelf, neem het initiatief en denk actief mee. Dat wordt gewaardeerd en het maakt je stage zoveel leuker! Als je voor je studie een onderzoek moet doen is de KNMT ook een goede plek, omdat er een onderzoeksafdeling is met veel kennis en er zijn genoeg onderwerpen die nog onderzocht kunnen worden. Bijvoorbeeld of er minder tandartsen lid zijn die in loondienst werken naar verhouding en welk deel daarvan uit het buitenland komt. Of hoeveel tandartsen er onder de verlengde-arm constructie werken."
Over Esmee
Esmee van Herpen (22) studeerde communicatie en organisatie, specialisatie marketing aan Schoevers in Utrecht.