BTW en cosmetische mondzorg: vraag en antwoord

Als je meedoet met het Experiment Vrije tarieven voor facings en bleken, dan gebruik je de zogenaamde K-codes. Omdat het gaat om cosmetische mondzorg zonder medische indicatie moet je btw berekenen en dit duidelijk op de factuur vermelden. De veelgestelde vragen over dit onderwerp beantwoorden we hieronder voor je.

Moet je btw berekenen over de K-codes?

Ja, de K-codes zijn te belasten met btw. De motivatie voor de behandeling is niet de gezondheidkundige verzorging van de patiënt, vandaar dat deze prestatie btw-plichtig is.

Is er een drempel bij welk bedrag er btw-aangifte gedaan moet worden?

Ja, er is een drempel. Als je incidenteel prestaties verricht waarop de medische vrijstelling niet van toepassing is, heb je waarschijnlijk de Kleine Ondernemers Regeling in de btw aangevraagd. Over een omzet exclusief btw tot € 20.000 hoef je geen btw in rekening te brengen en geen btw af te dragen. Verwacht je dat je deze omzetgrens in 2023 gaat overschrijden? Dan is het goed om dat alvast te melden bij de Belastingdienst om in de aangifteprocedure te komen.

Ik heb geen ervaring met btw-aangifte, ondersteunt de KNMT mij hierin?

Nee, niet op individuele basis. Meer informatie over btw vind je op de pagina BTW en cosmetische mondzorg en op de website van de Belastingdienst.

Als je een röntgenfoto ten behoeve van een cosmetische behandeling maakt, moet je dan btw berekenen?

Een röntgenfoto mag alleen gemaakt worden als daarvoor een medische noodzaak is en valt daardoor buiten het cosmetische traject. Dat geldt ook voor het vooronderzoek om te beoordelen of de mond gezond is. Je berekent daarom over deze prestaties geen btw.

Moet ik over techniekkosten ook btw berekenen?

Nee, de levering van de bijbehorende techniekwerkstukken, apart te benoemen op de factuur, zijn vrijgesteld van btw.