Zzp-debat geeft geen extra duidelijkheid

Hans Scholten
3 minuten
Image
Behandeling bij de tandarts
Donderdag 3 april stond het zzp-debat op de agenda in de Tweede Kamer. Het debat werd gedomineerd door een initiatiefwetsvoorstel van de VVD, D66, CDA en SGP, als alternatief voor de Wet Vbar. Hierdoor raakten onderwerpen als het wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en de ‘verduidelijkingswet’ Vbar meer op de achtergrond. Al met al leverde het debat geen extra helderheid op over wanneer je wel of niet als zzp’er kunt blijven werken.

Vasthouden aan bestaand beleid

Tijdens het debat benadrukte minister van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat hij vasthoudt aan het bestaande beleid. Dat beleid bestaat uit het verder ontwikkelen van de handhaving van de bestaande wetten en het tegengaan van schijnzelfstandigheid.

De minister bevestigde ook het wetsvoorstel Vbar aan te passen, zodat het beter aansluit bij de recente uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Uber. En dat hij openstaat voor nieuwe ideeën, bijvoorbeeld uit het initiatiefvoorstel, ‘Zelfstandigenwet’ genoemd.  

Voor 1 juli aanstaande legt minister Van Hijum het wetsvoorstel Vbar aan de Tweede Kamer voor, met het oog op het formaliseren ervan voor 1 januari 2026. Het wetsvoorstel Basisarbeidsongeschiktheidsverzekering voor Zelfstandigen (wet BAZ), waarin zzp’ers verplicht zullen worden gesteld om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, is complexer in de uitvoering en laat nog op zich wachten.

Later dit jaar naheffingen

Staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane) meldde dat er in de eerste maanden van 2025 geen correctieaanslagen of boetes zijn opgelegd op basis van controles die na 1 januari 2025 zijn gestart. Maar hij verwacht dat ‘later dit jaar’ zeker naheffingen zullen volgen. In verband met de uitvoering van de handhaving worden uitzonderingen voor specifieke sectoren ontraden.

Nog geen antwoord op ingebrachte casuïstiek

De KNMT leverde begin dit jaar casuïstiek aan bij de Belastingdienst aan met het doel om meer helderheid te krijgen over specifieke werksituaties binnen de mondzorg. Hier verwachtten we voor het zzp-debat van donderdag 3 april antwoord op krijgen, maar dit hebben wij nog niet ontvangen.

Advies: ga in gesprek over je arbeidsrelatie

Het is voor veel zzp'ers en opdrachtgevers onduidelijk of iemand als zzp’er kan blijven werken buiten dienstbetrekking. Er is geen algemene norm. Ook het zzp-debat bracht jammergenoeg geen extra helderheid. Opdrachtgevers en opdrachtnemers zullen met elkaar moeten beoordelen of de opdrachtnemer op basis van de modelovereenkomst van opdracht buiten dienstbetrekking kan blijven werken. 

Je kunt daarvoor onder andere deze 2 hulpmiddelen gebruiken:

Handreiking zzp'ers in de mondzorg
Webinar 'Samen in gesprek over de arbeidsrelatie' terugkijken

KNMT en zzp’en in de mondzorg: wat doen we verder?

  • De KNMT maakt zich sterk voor het kunnen blijven inzetten van zzp’ers in de zorg. Dat gebeurt veelal samen met de beroepsorganisaties voor huisartsen (LHV) en medisch specialisten (FMS) en de VvAA. We voeren daarvoor gesprekken met politici, het ministerie van VWS en de Belastingdienst over de ruimte die huidige wetgeving biedt en we spelen in op toekomstige wetgeving betreffende de beoordeling van arbeidsrelaties (Wet VBAR).
  • We ondersteunen enkele praktijken die hun samenwerking met zzp’ers laten beoordelen door de Belastingdienst. We doen dat door met deze praktijken een zogenaamde ‘beschikking geen verzekeringsplicht’ bij de dienst aan te vragen. Door met deze praktijken en de aan hun verbonden zzp'ers mee te kijken, willen we kennis opbouwen over de beoordeling van arbeidsrelaties door de Belastingdienst sinds 1 januari van dit jaar. We verwachten de uitkomsten van deze beschikkingen na de zomer. Ook volgen we permanent gerechtelijke uitspraken in zzp-zaken. Ook door die te analyseren bouwen we kennis op die we delen met onze leden.
  • We voeren momenteel een ledenpeiling uit om in beeld te krijgen van wat er leeft onder tandartsen wat de handhaving op schijnzelfstandigheid betreft en de manier waarop de KNMT leden kan ondersteunen. In NT/Dentz lieten we, ter inspiratie, al leden aan het woord over de keuzes die zij hebben gemaakt.
  • We verkennen de haalbaarheid van een zogeheten zzp-maatschap van waaruit zzp’ers kunnen worden ingezet bij praktijken. De eerste juridische adviezen die we daarover hebben gekregen gaan vooral over de inhoudelijke afspraken over de samenwerking zelf en over aandachtspunten bij de aanvaarding van opdrachten door de maatschap van praktijken.
  • We werken aan praktische hulpmiddelen voor praktijken die tandartsen in loondienst een bonusregeling willen bieden. Ook met het Handboek Arbeidsvoorwaarden en modelarbeidsovereenkomsten bieden we ondersteuning op het gebied van loondienst.
  • KNMT Ledenservice helpt leden bij vragen. Op knmt.nl/dba staan handreikingen en antwoorden op veel gestelde vragen. Hier zijn ook 2 webinars terug te zien, waaronder het recent gehouden webinar 'Samen in gesprek over de arbeidsrelatie'.