KNMT gaat met praktijken zzp-arbeidsrelaties laten beoordelen

Hans Scholten
3 minuten
Image
Behandeling bij de tandarts
De KNMT gaat een aantal tandartspraktijken ondersteunen die hun samenwerking met zzp’ers laten beoordelen door de Belastingdienst. De praktijken doen dat door een zogenaamde ‘beschikking geen verzekeringsplicht’ bij de dienst aan te vragen. Door met deze praktijken mee te kijken, willen we kennis opbouwen over de beoordeling van arbeidsrelaties vanaf 1 januari 2025.

We hebben daarvoor een aantal praktijken geselecteerd op basis van door hen bij team Ledenservice eerder aangedragen 'typische' casussen.

In een beschikking geeft de Belastingdienst een formele beslissing over een fiscaal onderwerp. In dit geval gaat het dan om de beslissing of er inderdaad buiten dienstbetrekking wordt gewerkt.  

Met de beschikkingen wil de KNMT kennis opbouwen over de wijze van beoordeling van arbeidsrelaties in de mondzorg. Hoewel een beschikking toeziet op een enkele arbeidsrelatie, hopen we lessen te kunnen trekken die we kunnen gebruiken in onze dienstverlening aan alle leden. 

Zo kunnen praktijken en zzp’ers die op een vergelijkbare wijze als uit de casussen werken bijvoorbeeld hun aanpak finetunen op basis van de beschikkingen.

Zelf een beschikking aanvragen?

Iedereen die dat wil, kan de Belastingdienst om een beschikking vragen. Je volgt daarvoor deze route:

  1. Je onderzoekt en analyseert hoe je de arbeidsrelatie wilt vormgeven.
  2. Je stelt een verzoek op tot afgifte van een ‘beschikking geen verzekeringsplicht’. Daarin beschrijf je de arbeidsrelatie en doe je een fiscale toetsing van de relevante feiten en omstandigheden aan de hand van de criteria van het Deliveroo-arrest. Daarbij hoop je er uiteraard op uit te komen dat er meer criteria wijzen op zelfstandigheid dan op werknemerschap.
  3. Je dient het verzoek in. De Belastingdienst moet binnen 8 weken uitsluitsel geven; deze termijn kan eenmalig verlengd worden met nog eens 8 weken.
  4. De Belastingdienst neemt een beslissing.
  5. Je kunt tegen de (negatieve) beslissing in bezwaar gaan. Eventueel kun je aan de Belastingdienst voorleggen de bezwaarfase over te slaan en direct in beroep te gaan, waarna een rechter uitspraak doet. Tegen de uitspraak kunnen zowel jij als de Belastingdienst in hoger beroep gaan.
  6. Krijg je (uiteindelijk) een positieve beslissing, dan weet je voor die specifieke arbeidsrelatie dat werken buiten dienstbetrekking mogelijk is. Ook kun je aan de hand van die situatie beoordelen of werken buiten dienstbetrekking ook kan opgaan voor eventuele overige zzp’ers in je praktijk. Is de (uiteindelijke) beslissing negatief, dan moet je op zoek naar een alternatieve samenwerkingsvorm.

Let op: het is ten zeerste aan te raden een traject als dit aan te gaan onder begeleiding van een adviseur.

Naast een beschikking aanvragen kun je overigens ook je casus voorleggen in een vooroverleg met de Belastingdienst. Daaruit komt echter geen definitief oordeel. Je kunt er dus geen zekerheid aan ontlenen, wat met een beschikking wel het geval is.

Beschikking aanvragen bij de Belastingdienst

Deel je beschikking met ons

Heb je een beschikking ontvangen? Overweeg deze dan met ons te delen via team Ledenservice (ls@knmt.nl). Ook al beoordeelt de Belastingdienst elke arbeidsrelatie op haar eigen merites, je helpt ons toch om kennis op te bouwen over de afwegingen die de dienst maakt.