Zo helpen we je met je vragen over de Wet DBA


Kijk op knmt.nl/dba
Op onze website vind je permanent de meest actuele informatie en inzichten in het webdossier Wet DBA. Zo vind je er het webinar over de gevolgen van de handhaving van de wet voor de mondzorg, een lijst met antwoorden op veel gestelde vragen, alle nieuwsberichten over dit onderwerp en verwijzigingen naar externe bronnen.
Webinar terugkijken
Kijk het webinar terug over de gevolgen van de handhaving op schijnzelfstandigheid voor de mondzorg van 29 oktober 2024.
Werken met zzp'ers: hoe beoordeel je dat?
Neem de handreiking 'Samenwerking in 2025' door over hoe je kunt beoordelen of je de samenwerking met zzp'ers kunt voorzetten c.q. of je als zzp'er in een praktijk kunt werken.
Alternatieve samenwerkingsvormen
Bekijk het overzicht van alternatieve vormen om de arbeidsrelatie vorm te geven, zoals een loondienstverband of een maatschap aangaan.
Met je opdrachtgever/opdrachtnemer in gesprek?
Veel praktijkhoudende tandartsen en tandarts-zzp'ers evalueren hun onderlinge arbeidsrelatie naar aanleiding van wetgeving op het gebied van arbeidsrelaties, met name de Wet DBA. Hoe voer je zulke gesprekken op een constructieve manier, waarbij het gemeenschappelijk belang centraal staat? Kijk daarvoor het webinar 'Samen in gesprek over de arbeidsrelatie' terug.
Neem contact op met team Ledenservice
Vanzelfsprekend kun je altijd bij ons team Ledenservice terecht met je vragen. Stel ze bij voorkeur per e-mail: ls@knmt.nl.
Wat doen we nog meer?
Op dit moment verkennen we samen met coalitiepartners LHV, FMS en VvAA met de Belastingdienst en het ministerie van VWS hoe er voldoende ruimte kan blijven voor de inzet van zzp'ers in de zorg. Hierbij vragen we nadrukkelijk aandacht voor de specifieke situatie in de (mond)zorg. Ook blijven we onze zienswijze onder de aandacht brengen bij de Tweede Kamer. Anders dan de beroepsorganisaties zien de Belastingdienst en het ministerie van VWS alleen mogelijkheden voor zzp’ers bij waarneming. Het overleg met de overheid richt zich daarom op "ziek, piek en uniek" als ondergrens.
Parallel aan onze belangenbehartiging werken we eraan om onze leden ook de komende periode zo goed mogelijk te helpen in te spelen op de nieuwe situatie.
- Met LHV, VvAA en FMS blijven we zoeken naar ruimte en richting voor de inzet van zzp’ers in de (mond)zorg
- In gesprekken met Belastingdienst, VWS en SZW
- In de aanloop naar de Wet VBAR
- We bieden handreikingen en een trainingsaanbod.
- We ondersteunen alternatieve vormen van samenwerken, zoals loondienst.
- We gaan een aantal praktijken ondersteunen bij het aanvragen van beschikkingen bij de Belastingdienst. Zodat we kennis kunnen opbouwen over de feitelijke manier van beoordelen van de Belastingdienst.