'Zorgveilig': samen in actie voor een veiliger werkklimaat
Het project 'Zorgveilig' wil een toolkit ontwikkelen met handvatten, praktische tips en verwijzingen om beter om te gaan met bedreigingen en intimidatie. René Héman, voorzitter van de KNMG, de organisatie die het voortouw neemt in dit project: "Met dit project werken we als beroepsverenigingen samen met overheden en andere partners aan het omgaan met bedreiging en intimidatie richting zorgprofessionals. Door gezamenlijk op te trekken kunnen we zorgverleners effectief ondersteunen en beschermen." Naar verwachting komt de toolkit eind 2025 beschikbaar.
Driekwart tandartsen op het werk getuige van bedreigend gedrag, of erger
Dat het onderwerp ook in de mondzorg volop speelt, blijkt nog uit recent onderzoek van de KNMT. Bijna driekwart van de tandartsen gaf daarin aan recent in de praktijk met intimiderend, bedreigend of agressief gedrag van patiënten te kampen te hebben gehad. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om verbale uitingen, zoals schelden, maar in 4% van de gevallen mondt het uit in slaan of schoppen. De agressie richt zich het vaakst op baliemedewerkers (77% van de gevallen), maar ook op tandartsen (52%) en assisterenden (32%). Bijna 3 op de 10 tandartsen voelen zich wel eens onveilig op het werk.
Hulpmiddelen voorkomen van of omgaan met onwenselijk gedrag
De KNMT biedt ook nu al verschillende hulpmiddelen over het omgaan met bedreiging en intimidatie in of rond de praktijk.
- Wil je het onderwerp in het team bespreken, maak dan gebruik van het stappenplan Grensoverschrijdend gedrag.
- Je kunt ook de training ‘Agressie de baas’ volgen. Daarin leer je wat je wel en juist niet moet doen bij agressie, hoe je de situatie de baas blijft en je eigen grenzen en die van je collega’s kunt bewaken.
- Bij het voorkomen van bedreigend gedrag kun je gebruikmaken van de toolkit ‘Klacht, compliment? Kans!’