facebook

Trek samen de grens: stappenplan grensoverschrijdend gedrag

h.scholten@knmt.nl
2 minuten
Stop agressie
In iedere praktijk komt het wel eens voor: een agressieve of handtastelijke patiënt. Heel vervelend, grensoverschrijdend gedrag, hoe ga je daar mee om? Waar trek jij de grens? En is jouw grens gelijk aan die van jouw collega(‘s)? Het helpt dat je met je team bepaalt waar de praktijk een grens trekt. Maar vooral ook: wat je doet als een patiënt of bezoeker die grens overschrijdt. Is er in jouw praktijk nog niets vastgelegd? Dan helpt dit stappenplan je op weg.

Stappenplan omgaan met grensoverschrijdend gedrag

 1. Bespreek met je team welke vormen van grensoverschrijdend gedrag er zijn. Denk aan schreeuwen, (dreigen met) geweld, ongewenste aanrakingen of toespelingen enz.
   
 2. Bepaal waar jullie de grens trekken.
   
 3. Bespreek hoe je de patiënt of bezoeker kan aanspreken op dit gedrag en wie dat doet.

  Tip: wil je weten hoe je iemand aanspreekt op grensoverschrijdend gedrag en wat je beter niet kunt zeggen of doen? Dan is de cursus 'Omgaan met "lastig gedrag"' of de cursus 'Agressie de baas' wat voor jou.
   
 4. Zorg er voor dat je weet wat je kunt doen als het gedrag niet wordt aangepast. Denk aan het inschakelen van de politie, maar ook aan het opzeggen van de behandelrelatie. Let op, het opzeggen van de behandelovereenkomst kan niet zomaar.
   
 5. Grensoverschrijdend gedrag kan veel impact hebben op de betrokkenen uit het hele team. Bespreek hoe je daar samen mee om wilt gaan.
   
 6. Leg afspraken over grensoverschrijdend gedrag vast in huisregels (patiënt) en een gedragsprotocol (medewerkers).

Omgaan met een boze patiënt: 6 tips

Alles over gezond en veilig werken