Minister verkent of handreiking basis kan vormen voor mondzorgregeling minima
De minister deed de toezegging donderdag 7 november tijdens een debat van de vaste Tweede Kamercommissie voor VWS. De Mondzorgalliantie van KNMT, NVM-mondhygiënisten en ONT had de Kamerleden voor het debat gevraagd de minister op te roepen om een landelijke regeling mogelijk te maken voor mensen die mondzorg mijden om financiële redenen.
Regeling voor groep van meer dan 650.000 Nederlanders
Een dergelijke regeling is wat ons betreft nodig om de meer dan 650.000 mensen tegemoet te komen die nu een bezoek aan de tandarts mijden uit angst voor de kosten. Dat levert onwenselijke gezondheidsverschillen en onnodige gezondheidsschade op. De door de Mondzorgalliantie opgestelde ‘Handreiking Acute en noodzakelijke mondzorg voor financieel kwetsbare mensen’ zou een degelijk fundament voor zo’n regeling kunnen vormen.
Agema tempert verwachtingen: woekeren met de begroting
Agema gaf bij haar toezegging wel aan dat ze moet woekeren om de begroting van haar departement rond te krijgen en te weinig geld beschikbaar heeft voor alle verschillende wensen. Ze hoopt dat het makkelijker is om draagvlak voor het vergoeden van basale mondzorg voor financieel kwetsbare mensen te vinden als er “een positieve kosten-batenanalyse aan gehangen kan worden”.
Vergoeding inzet mondzorgcoach op komst
Tijdens het commissiedebat meldde de minister in reactie op vragen van BBB-Kamerlid Rikkers ook dat er stappen worden gezet rond de vergoeding van de inzet van een mondzorgcoach. De NZa werkt aan een betaaltitel, mede op basis van een door NVM-Mondhygiënisten en KNMT opgesteld kwaliteitskader. Een mondzorgcoach is een mondzorgprofessional die op het consultatiebureau aanwezig is om baby's en peuters tijdens hun bezoek te onderzoeken en ouders informeert over goede zelfzorg. De minister gaf niet aan wanneer ze verwacht dat de betaaltitel een feit is.
Zorgen om zzp’ers in de zorg
Verschillende Tweede Kamerleden gaven tijdens het commissiedebat aan zich zorgen te maken over de gevolgen van de wijze van handhaven op de Wet DBA vanaf 1 januari 2025. Minister Agema beloofde daarop de Kamer een brief te sturen over de Wet DBA in relatie tot de eerstelijnszorg. Dat doet zij voor het commissiedebat Arbeidsmarktbeleid in de zorg, dat plaatsvindt op 19 december 2025.