KNMT pleit voor landelijke regeling mondzorg voor minima

Hans Scholten
2 minuten
Image
Ongewenst gedrag
In Nederland mijden meer dan 650.000 mensen een bezoek aan de tandarts, omdat ze bang zijn voor de kosten. Dat levert onwenselijke gezondheidsverschillen en onnodige gezondheidsschade op. De KNMT roept daarom de minister van VWS op om met een landelijke regeling te komen voor financieel kwetsbare mensen.

Landelijke regeling voor financieel kwetsbare mensen

Een nieuwe, landelijke regeling om mondzorg toegankelijk te maken voor deze groep is een van de voorstellen die een landelijke projectgroep eerder deed om het mijden van de tandarts uit financiële redenen te voorkomen. Wij maken ons sterk voor een dergelijke regeling, waarvoor de eerder door de Mondzorgalliantie opgestelde handreiking 'Acute en noodzakelijke mondzorg voor financieel kwetsbare mensen’ een goede basis vormt.

Tweede Kamer vergaderde over toegankelijkheid (mond)zorg

Op donderdag 7 november vergaderde de Tweede Kamer over de toegankelijkheid van de (mond)zorg. We hebben daarom samen met NVM-mondhygiënisten en ONT onze inzet in een position paper onder de aandacht gebracht van de zorgwoordvoerders in de Tweede Kamer. We vroegen de Kamerleden hierin of ze de minister willen oproepen met een landelijke regeling te komen voor mensen voor wie de financiële drempel nu te hoog is om een mondzorgverlener te bezoeken.

•    Position paper Mondzorg mijden om financiële redenen (pdf) 

Hulp voor financieel kwetsbare mensen

De KNMT zet zich ook in voor andere ideeën om de toegankelijkheid van de mondzorg voor financieel kwetsbare mensen te verbeteren.

  1. Zo ondersteunen we de komst van pilots in 15 gemeenten. Die richten zich op vergoeding van noodzakelijke mondzorg aan financieel kwetsbare mensen vanuit verschillende bestaande regelingen, bijvoorbeeld de gemeentepolis. De bedoeling is om in de 15 gemeenten uit te zoeken wat het beste werkt en de opgedane ervaringen en mogelijke verbeteringen te delen met andere gemeenten.
  2. We ondersteunen ook tandartsen die lokaal noodhulp aan kwetsbare groepen (willen) geven, onder andere door ‘best practices’ te delen en contacten te leggen ten behoeve van het opzetten van dergelijke compassienetwerken.
  3. Tot slot geeft de KNMT voorlichting over mondzorg en de bekostiging daarvan aan mensen met een laag inkomen. We doen dat primair via onze patiëntenwebsite Allesoverhetgebit.nl. Daar staat nu al een overzicht van regelingen en fondsen waar minder draagkrachtige mensen een beroep op kunnen doen.