KNMT vraagt kabinet aandacht voor menskrachttekort en financieel kwetsbaren

Hans Scholten
2 minuten
Image
Overleg in de tandartspraktijk
De KNMT is blij dat het kabinet op Prinsjesdag heeft aangegeven zich te willen inspannen voor de grote tekorten aan menskracht in de zorg. Dit is voor ons extra reden om de politiek te wijzen op de risico’s van de wijze van handhaven op de Wet DBA zoals die nu is voorzien per 1 januari. We vragen daarnaast aandacht voor de toegankelijkheid van de mondzorg voor mensen voor wie de financiële drempel om naar de tandarts te gaan nu te hoog is.

Wij verheugen ons erover dat minister Agema van VWS in verschillende optredens in de media expliciet stelt dat ze het belangrijk vindt dat iedereen in Nederland toegang tot een tandarts heeft. Daarvoor is dan wel noodzakelijk dat er meer tandartsen worden opgeleid en dat die goed gekwalificeerd blijven. Dit betekent handhaven van de zesjarige opleiding tandheelkunde.

Risico’s in wijze van handhaven Wet DBA

We zullen de minister er ook op blijven wijzen dat de manier waarop per 1 januari 2025 de Wet DBA gehandhaafd wordt het risico met zich meebrengt dat er een uitstroom uit het beroep op gang komt. Daardoor zullen er juist minder in plaats van meer tandartsen beschikbaar zijn, omdat een aantal van hen het vak of het land zal verlaten. We hopen alsnog met de minister goede afspraken te kunnen maken om voldoende ruimte te houden voor de inzet van zzp'ers in de zorg, zowel als het gaat om de wijze van handhaven als bij de totstandkoming van de verhelderende Wet Vbar.

Meer assistenten nodig

Behalve meer tandartsen zijn er ook meer assistenten nodig in de branche. De KNMT blijft zich ervoor inspannen dat deze groep expliciet wordt meegenomen in de plannen die het kabinet gaat maken om de menskrachttekorten op te lossen.

Regeling voor financieel kwetsbaren

Onderdeel van de toegankelijkheid van de tandarts is ook de betaalbaarheid ervan voor patiënten. De minister heeft gelukkig ook voor deze factor aandacht. Een specifieke oplossing voor de meer dan 650.000 mensen die nu een bezoek aan de tandarts mijden vanwege de kosten ontbreekt nog wel in de plannen van het kabinet. De KNMT roept het kabinet op om in het komende jaar dekking te zoeken voor een op deze doelgroep toegespitste regeling.

KNMT blij dat dreigende afschaffing vrijeartsenkeuze van de baan is

Het kabinet heeft bekendgemaakt het wetsvoorstel Wijziging van de Zorgverzekeringswet ter bevordering van zorgcontractering in te trekken. De wetswijziging zou zorgverzekeraars meer mogelijkheden geven om niet-gecontracteerde zorg zo laag te vergoeden dat alleen patiënten met een dikke beurs nog zelf kunnen bepalen wie hun arts is. De vrijeartsenkeuze werd er de facto mee afgeschaft. Samen met de Mondzorgalliantie hebben we tegen deze wijziging gepleit - met succes dus. We zijn blij dat het brede protest tegen de wetswijziging er nu in geresulteerd heeft dat hij geen doorgang gaat vinden.