KNMT Ledenservice: vaker meldingen van agressie tegen tandarts


Agressie van invloed op werkplezier
Agressie op de werkvloer tast niet alleen de veiligheid aan, maar ook het werkplezier. Een veilige werkomgeving is essentieel om teamleden gemotiveerd en betrokken te houden. Zonder gerichte maatregelen tegen agressie riskeren we niet alleen het welzijn van tandartsen en hun teamleden, maar ook het risico op uitstroom van werknemers uit de mondzorg.
Praktische hulpmiddelen via 'Zorgveilig'
Samen met tandartsen en andere vertegenwoordigers van de eerste lijn onderzoekt de KNMT in het project 'Zorgveilig' hoe zorgprofessionals op het gebied van agressie in hun werk ondersteund kunnen worden. Het doel van 'Zorgveilig' is om helder vast te stellen waar de grenzen liggen in de relatie met de patiënt, hoe deze te bewaken en het ontwikkelen van praktische hulpmiddelen om daarbij te helpen.
Inventarisatie agressieproblematiek
In het kader van het project 'Zorgveilig' hebben tandartsen recentelijk deelgenomen aan focusgroepen om de agressieproblematiek te inventariseren. In juni worden de eerste resultaten hiervan gepresenteerd aan de besturen van de aangesloten eerstelijnsberoepsverenigingen. Het streven is om in november 2025 de eerste resultaten te publiceren.
Meld je ervaring met agressie
Heb jij of heeft jouw team te maken gehad met (online)agressie in de praktijk? Deel je ervaring dan met team Ledenservice, bij voorkeur per mail: ls@knmt.nl.
Hulpmiddelen bij agressie, bedreiging en intimidatie door patiënten
De KNMT biedt ook nu al verschillende hulpmiddelen over het omgaan met bedreiging en intimidatie in of rond de praktijk.
- Wil je het onderwerp in het team bespreken, maak dan gebruik van het stappenplan Grensoverschrijdend gedrag.
- Je kunt ook de training ‘Agressie de baas’ volgen. Daarin leer je wat je wel en juist niet moet doen bij agressie, hoe je de situatie de baas blijft en je eigen grenzen en die van je collega’s kunt bewaken. Ook is de cursus 'Omgaan met 'lastig gedrag'' misschien iets voor jou.
- Bij het voorkomen van bedreigend gedrag kun je gebruikmaken van de toolkit ‘Klacht, compliment? Kans!’
In het dossier Zorgveilig op de website van de KNMG vind je nog meer hulpmiddelen.