7 tips voor het beoordelingsgesprek

Karel Gosselink
2 minuten
Image
De jaarlijkse beoordelingsgesprekken worden veelal in het najaar gevoerd. Zowel leidinggevende als werknemer vinden dit nogal eens spannend. Deze 7 tips helpen om het beoordelingsgesprek goed te laten verlopen.

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Bespreek al eerder in het jaar met de medewerker welke doelstellingen hij moet behalen en welk gedrag en houding worden verwacht, zodat duidelijk is waarop hij wordt beoordeeld. Kondig ook tijdig aan wanneer het beoordelingsgesprek plaatsvindt.

2. Creëer een prettige sfeer

Neem voldoende tijd voor het gesprek en zoek een rustige plek uit waar je tijdens het gesprek niet gestoord kunt worden. Ga niet recht tegenover elkaar zitten, maar in een hoekopstelling.

3. Begin met de eindbeoordeling

Door het gesprek te beginnen met het kort en bondig geven van de eindbeoordeling, wordt de ergste spanning weggehaald.

4. Richt je op het hele jaar

Beoordeel het functioneren van iemand op basis van het hele jaar en niet alleen op basis van de meeste recente gebeurtenissen.

5. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn

Wees als leidinggevende eerlijk en concreet. Geef aan dat het om jouw beoordeling gaat en dat de medewerker het hiermee niet eens hoeft te zijn.

6. Spreek elkaar vaker per jaar

Door regelmatig te bespreken hoe het gaat en wat beter kan, verleg je de focus naar de toekomst. Dat kan bijvoorbeeld in een functioneringsgesprek. Ook haal je zo de spanning van een officieel beoordelingsgesprek af, waardoor dit geen verrassing meer oplevert.

Zo voer je een functioneringsgesprek

7. Alles wat aandacht krijgt groeit

Haal de sterke kanten van de medewerker naar voren, vraag hoe deze het gesprek heeft ervaren en rondt het gesprek positief af, het liefst met een welgemeend compliment.

Alles over functioneren, beoordelen en ontwikkelen