facebook

Praten over kosten? Ja, altijd!

Mariska de Beijer
2 minuten
Image
jonge vrouw met duim omhoog
Je weet dat je bij behandelingen boven de € 250 een begroting moet meegeven aan de patiënt. Maar ook als een behandeling onder de € 250 blijft, heeft je patiënt recht op informatie over de prijs van de behandeling. Bespreek daarom altijd de kosten met je patiënt. Dat versterkt de vertrouwensrelatie en voorkomt gedoe achteraf.

Patiënt heeft recht op informatie

De patiënt heeft recht op informatie over de behandeling die jij voorstelt. Dit betekent dat je de patiënt volledig informeert over de behandeling, de kosten en kwaliteit daarvan en de ervaringen van andere patiënten. Ongeacht welke behandeling je uitvoert en hoe hoog de kosten zijn. Alleen een volledig geïnformeerde patiënt kan een weloverwogen keus maken voor een behandeling.

Schriftelijke begroting voor behandeling boven € 250

Voor behandeling boven de € 250 ben je verplicht om een schriftelijke kostenbegroting te geven. Als de patiënt daar om vraagt, dan verstrek je ook een schriftelijke begroting voor behandelingen onder de norm van € 250. Met de begroting bij de hand kan de patiënt makkelijker bij de zorgverzekeraar navragen of de behandeling (deels) wordt vergoed. Dit helpt dus ook bij behandelingen onder de € 250.

Wat als de patiënt de behandeling niet kan betalen?

Een grote groep Nederlanders heeft het op dit moment financieel zwaar. Des te meer reden om met patiënten te praten over de kosten. Ook als het bijvoorbeeld gaat om een restauratie. Zo’n ogenschijnlijk kleine behandeling heeft in sommige gevallen grote gevolgen. Denk waar mogelijk mee met jouw patiënt:

  • bespreek altijd de kosten en maak (desgewenst) een begroting;
  • leg de noodzaak van de behandeling en de gevolgen van niet behandelen uit;
  • kijk ook naar een plan B, een tijdelijke oplossing of knip als dat mogelijk is de behandeling op in delen;
  • wijs de patiënt op hulpverleningsinstanties en noodfondsen voor mondzorgkosten.

Let op: staat de patiënt onder bewind? Dan heb je te maken met andere regels en verplichtingen.

Vooraf goed informeren voorkomt ontevredenheid achteraf

Als je vooraf je patiënt volledig informeert, voorkom je gedoe en ontevredenheid achteraf en versterk je de vertrouwensrelatie tussen jou en je patiënt. Dat klinkt eigenlijk heel logisch. Maar toch is het gebrek aan informatie voorafgaand aan de behandeling vaak de reden dat de patiënt een klacht indient bij de KNMT Klachtenservice. Naast dat je door goede informatievoorziening klachten kan voorkomen, is het ook belangrijk dat je tijdig de signalen van ontevredenheid oppikt in de praktijk. Dan kan je namelijk ontevredenheid snel bespreken en samen oplossen.