facebook

Pleidooi aan VWS: compenseer ook tandartsen in instellingen

Hans Scholten
2 minuten
Tandarts voor kwetsbare groepen
Ook tandartsen die mondzorg bieden aan gehandicapten en mensen in verpleeghuizen kunnen niet zonder financiële steun de coronacrisis doorstaan, en daarom moet er voor hen een eigen compensatiebijdrage-regeling komen. Dat dringende beroep doen de mondzorgalliantie en andere betrokken partijen op het ministerie van VWS.

Vanwege de COVID-19-pandemie zijn in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg de afgelopen twee maanden alleen in noodgevallen mondzorgbehandelingen uitgevoerd. Dit om de kans op besmetting van de kwetsbare patiëntenpopulatie in verpleeghuizen, GGZ-zorginstellingen en instellingen voor gehandicaptenzorg te minimaliseren.

Als gevolg hiervan hebben tandartsen die zorg leveren aan de meest kwetsbare groepen in de samenleving niet of nauwelijks inkomsten gehad van 17 maart tot in elk geval 19 mei. Ook de komende tijd zullen de inkomsten lager zijn dan normaal, ook al kan de zorg in instellingen en verpleeghuizen nu weer hervat worden. 

Tandartsen die zorg leveren in deze sector kunnen geen beroep doen op de compensatiebijdrage-regeling van de zorgverzekeraars. De geleverde zorg valt immers niet onder de zorgverzekeringswet maar de Wet langdurige zorg (Wlz). Ze moeten echter wel gesteund worden om de continuïteit van zorg aan de kwetsbare groepen niet in gevaar te brengen.

Partijen als de NZa, Zorgverzekeraars Nederland, de zorgkantoren en de mondzorgalliantie hebben hierover intensief overleg gevoerd, waarna Zorgverzekeraars Nederland per brief het ministerie heeft geïnformeerd over de uitzonderlijke omstandigheden voor de bij de instellingszorg betrokken mondzorgverleners. Daarin doet ze uit de doeken waarom een eigen compensatiebijdrage-regeling voor 'Wlz-mondzorg' een must is en doet ze een dringend beroep op het ministerie om een dergelijke regeling in te stellen. 

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.