Nieuw op Steffie.nl: mondzorg voor kwetsbare ouderen in andere talen

Anita Zijlstra
2 minuten
Image
Afbeelding Steffie
Speciaal voor kwetsbare ouderen is de website Steffie.nl uitgebreid met informatie over mondzorg in het Engels, Frans, Turks en Arabisch. Met dit initiatief helpt de stichting De Mond Niet Vergeten! anderstalige en laaggeletterde ouderen beter voor hun mond en gebit te zorgen.

In ons land hebben 2,5 miljoen mensen moeite hebben met lezen en schrijven. Zij worden ook wel ‘laaggeletterd’ genoemd en beschikken vaak over een minder groot arsenaal aan gezondheidsvaardigheden. En dat kan ook ten koste van hun mondgezondheid gaan. 

Op oudere leeftijd is goede mondzorg extra belangrijk

Juist kwetsbare ouderen hebben extra zorg voor hun mond en gebit nodig, omdat problemen in de mond grote gevolgen kunnen hebben hun algemene gezondheid en hun kwaliteit van leven. Om laaggeletterde en anderstalige ouderen te helpen beter voor hun mond en gebit te zorgen, is de stichting De Mond Niet Vergeten!, waarin de KNMT, NVM-mondhygiënisten en ONT participeren, de campagne ‘Mondzorg voor kwetsbare ouderen in andere talen’ gestart.

Moeilijke zaken makkelijk uitgelegd 

In samenwerking met De Mond Niet Vergeten! en stichting Leer Zelf Online is op de website Steffie.nl, waar allerhande moeilijke zaken makkelijk worden uitgelegd, de pagina over mondzorg uitgebreid met specifieke informatie over mondzorg voor kwetsbare ouderen in het Engels, Frans, Turks en Arabisch.

Eenvoudige voorlichting helpt ook mantelzorgers en begeleiders 

Het verzamelplatform mondzorg.steffie.nl, mogelijk gemaakt met een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, biedt eenvoudige voorlichting over mondgezondheid voor ouderen, die ook gebruikt kan worden door mantelzorgers en begeleiders. Verder wordt uitgelegd hoe een bezoek aan de tandarts werkt en hoe een kunstgebit moet worden onderhouden. Ook is het mogelijk om een mondzorgverlener in de buurt te vinden die aan huis kan komen als een kwetsbare oudere slecht ter been is.