Op komst: hoge en lage WW-premie voor werkgevers in 2020

Webredactie
2 minuten
Mond achter roze papier
Per 1 januari wijzigen de ww-tarieven voor verschilende soorten contracten. Hiervoor is het belangrijk dat de werkgever een schriftelijke kopie van het contract bezit.

Overzicht van de wijzigingen in hoge en lage premie

De hoofdregel die gaat gelden voor het betalen van WW-premie is per 1 januari:

Contract voor onbepaalde tijd met een vast aantal uren2,94%

Contract voor onbepaalde tijd met wisselend aantal uren7,94%

Contract voor bepaalde tijd7,94%


Zorg voor een schriftelijk exemplaar van het contract

Werkgevers komen alleen in aanmerking voor het betalen van de lage WW-premie als ze over een schriftelijk exemplaar van de arbeidsovereenkomst beschikken. Wie zo’n contact niet heeft, moet de hoge premie betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (stilzwijgend) is overgaan in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zonder dat dit schriftelijk is vastgelegd.

Geen ‘fysiek’ contract? Sluit hem alsnog

Heeft u werknemers voor onbepaalde tijd in uw praktijk werken zonder dat u beschikt over een schriftelijk exemplaar van de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd? Zorg dat u vóór 1 januari 2020 alsnog een schriftelijke arbeidsovereenkomst of een addendum aangaat met de betreffende werknemer, zodat u per 1 januari 2020 in aanmerking komt voor de lage WW-premie. Praktijkhouders die KNMT-lid zijn kunnen contracten opstellen (en afdrukken) via onze  tool. Let er dan wel op dat de bestaande afspraken worden vastgelegd en geen nieuwe. Neem bijvoorbeeld de meest recente arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd als uitgangspunt of vraag uw salarisadministrateur om advies.

Contract sluiten via Arbeidsovereenkomst Direct

De nieuwe wijze van WW-premieheffing is een uitvloeisel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die ingaat op 1 januari 2020.

Alles wat werkgevers moeten weten over de WAB

Bilthoven5 460