Wereld Tandheelkundig Traumadag: wijs je patiënten op ‘Tand eruit? Tand erin!’

Danielle Brinkman
2 minuten
Image
poster tanderuit
Op zaterdag 21 september is het Global Dental and Oral Trauma Day. Op deze dag staan zowel de preventie als de juiste behandeling van traumatisch tandheelkundig- en mondletsel centraal. Een goed moment dus om weer even onze publiekscampagne ‘Tand eruit? Tand erin!’ onder de aandacht te brengen. Daarmee kun je jouw patiënten informeren over wat ze moeten doen als er een tand uit het gebit losraakt.

Speciale aandacht voor avulsie

Met de publiekscampagne ‘Tand eruit? Tand erin!’ vraagt de KNMT samen met de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE) speciale aandacht voor avulsie. Bij een dergelijk tandtrauma is het immers van het grootste belang dat er direct de juiste zorg wordt verleend, zodat een tand weer teruggeplaatst kan worden.

Ouders en verzorgers weten niet wat ze moeten doen

De praktijk wijst uit dat veel ouders/verzorgers en sporttrainers niet weten wat ze moeten doen als er een tand uit het gebit los is geraakt. Te vaak belanden zij bij de spoedeisende hulp of bij de huisarts, waardoor er onnodig veel kostbare tijd verloren gaat. Door tijdig op de juiste manier te handelen kan een tand worden gered.

Korte en krachtige boodschap

Wat moet je doen als je tand eruit valt of geslagen wordt?

Met de campagne ‘Tand eruit? Tand erin!’ wordt de korte en krachtige boodschap uitgedragen: spoel de uitgevallen tand met wortel en al af, plaats die terug en ga direct naar de tandarts.

Doe mee

Wil je meedoen aan deze campagne? 

Informatie ook op Allesoverhetgebit.nl

Alle uitingen verwijzen naar de KNMT-patiëntenwebsite Allesoverhetgebit.nl, waar de informatie duidelijk op staat. Via zoektermen zoals ‘tand eruit’ en ‘tandtrauma’ worden bezoekers ook naar de pagina met de instructie geleid.

Zorg ook dat het spoednummer goed vindbaar is op jouw praktijkwebsite. Vermeld het in elk geval onder Contact(gegevens). 

Tand erin tand eruit tandtrauma instructie