Waarschuwing: malafide goudopkopers benaderen tandartspraktijken

Karel Gosselink
2 minuten
Image
goud-tandarts
Momenteel worden tandartspraktijken in Nederland benaderd door malafide goudopkopers die zich voordoen als vertegenwoordigers van bestaande bedrijven. Ze kopen het edelmetaal op tegen bodemprijzen en betalen soms met vals geld. Wees alert: vraag een legitimatie en verifieer of de persoon van het betreffende bedrijf afkomstig is.

Meerdere tandartsen al benaderd

De malafide opkopers doen zich onder meer voor als vertegenwoordigers van Van der Meulen Edelmetaal, een bedrijf in edelmetaalrecycling. Volgens Sebastiaan Breitsma van dit bedrijf zijn meerdere tandartsen al benaderd door deze opkopers (soms Nederlands sprekend met buitenlands accent) en hebben ze hiervan aangifte gedaan bij de politie. Het is ook goed mogelijk dat de opkopers zich melden uit naam van andere bonafide edelmetaalbedrijven in Nederland.

Opkoper anders dan gebruikelijk te werk

Breitsma beschrijft de werkwijze van de malafide opkopers als volgt: ze melden zich in de praktijk, bieden een laag bedrag voor het ruwe goud, betalen dit contant uit (waarbij ook gevallen van vals geld bekend zijn) en nemen het edelmetaal meteen mee. Dit is anders dan de gebruikelijke weg, waarbij een opkoper het ruwe metaal meeneemt in een gesealde verpakking, het laat omsmelten en analyseert, waarna er een eerlijk bedrag kan worden uitbetaald, wat vaak veel hoger is dan wat de malafide opkoper zou betalen.

Vraag legitimatie en verifieer de persoon

Om er zeker van te zijn dat een tandartspraktijk te maken heeft met een eerlijke vertegenwoordiger van een bonafide bedrijf, is het advies om de opkoper een legitimatiebewijs te vragen en vervolgens contact op te nemen met het betreffende bedrijf om te verifiëren of de persoon namens hun handelt.

Recent nieuws

Patiënt in de stoel bij de tandarts
2 minuten
Knmt gesloten logo klein
1 minuut