Ontzorg jezelf met de KNMT branche-vertrouwenspersoon

Mark Zwartkruis
2 minuten
gesprek met een vertrouwenspersoon
Ongewenste omgangsvormen en grensoverschrijdend gedrag zijn het gesprek van de dag. Helaas komen dit soort zaken in elke branche voor. Ook als praktijkhouder is het dus van belang om je op deze mogelijkheid voor te bereiden. De KNMT vindt dat de tandartspraktijk een veilige werkomgeving moet zijn voor iedereen en daarom bieden we onze leden vanaf nu een extra optie aan ter ondersteuning op dit gebied: de KNMT branche-vertrouwenspersoon.

Dit is meer dan het ondersteunen van een nobel en wenselijk streven. De Arbowet verplicht werkgevers namelijk om beleid te voeren op ongewenste omgangsvormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opstellen van gedragsregels, geven van voorlichting en waarborgen dat medewerkers die slachtoffer zijn geworden van dit soort gedrag goed worden opgevangen. Om onze leden hierbij te helpen, bood de KNMT al een stappenplan grensoverschrijdend gedrag aan en een cursus voor het intern opleiden van een vertrouwenspersoon

Branche-vertrouwenspersoon

Met het aanstellen van een algemene branche-vertrouwenspersoon, is er nu dus een extra optie bijgekomen voor de leden die dit graag goed geregeld willen hebben zonder er zelf te veel naar om te moeten kijken. De KNMT is hiervoor een samenwerking aangegaan met ArboNed. Leden kunnen zich gratis bij hen aanmelden voor een abonnement op een externe KNMT branche-vertrouwenspersoon die op oproep beschikbaar is. Deze vertrouwenspersoon helpt medewerkers die zich melden om te gaan met het ervaren ongewenste gedrag en biedt ondersteuning bij het bespreekbaar maken van problemen in de praktijk. ArboNed verstrekt leden die gebruikmaken van de vertrouwenspersoon ook een protocol ongewenste omgangsvormen.

Geen problemen, geen kosten

Door deze dienstverlening gratis beschikbaar te stellen voor leden, betaal je alleen voor de uren dat de vertrouwenspersoon daadwerkelijk wordt ingezet. Hiermee bespaar je al zo'n €150,- tot €200,- per jaar aan abonnementskosten. Werknemers en zelfstandigen van de praktijk kunnen vervolgens een beroep doen op de vertrouwenspersoon om gevoelige zaken bespreekbaar te maken omtrent grensoverschrijdend gedrag, indien nodig. Wanneer er niks aan de hand is, heb je er dus ook geen omkijken naar én geen kosten, maar mocht er onverhoopt wel iets plaatsvinden dan is alles goed geregeld.

Als de vertrouwenspersoon onverhoopt toch in actie moet komen, zullen de kosten die daarmee verband houden (€154 per uur) rechtstreeks gefactureerd worden aan de praktijk. Indien er meer dan 4 uur nodig is om de melding af te handelen, neemt de vertrouwenspersoon tijdig contact met je op.

Enthousiast?

Direct aanmelden via ArboNed kan hier

Meer weten?

Kijk dan op onze uitgebreidere pagina, inclusief FAQ, over ondersteuning bij ongewenste omgangsvormen in de praktijk.

Ondersteuning bij ongewenste omgangsvormen in de praktijk

Twijfels over het nut van een vertrouwenspersoon in jouw praktijk? Lees ons artikel:

Een vertrouwenspersoon, is dat nou nodig?