NZa wijst op juist declaratiegedrag

Anita Zijlstra
2 minuten
Declareren
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wijst op het juist declareren van het uitvragen van de medische voorgeschiedenis van de patiënt. Code C22 blijkt soms onnodig in rekening te worden gebracht, zo blijkt uit een controle. Ook het plaatsen van invisalign beugels wordt niet altijd juist gedeclareerd.

Naar aanleiding van meldingen van patiënten onderzocht de NZa bij 9 tandartspraktijken of de aanvullende medische anamnese op de juiste manier in rekening werd gebracht. Eén praktijk kreeg een aanwijzing opgelegd; de andere pasten hun declaratiegedrag aan.

C22 mag niet standaard worden gedeclareerd

Zo is het niet de bedoeling om bij nieuwe patiënten standaard  C22 te declareren, benadrukt de NZa. Voor een intake consult bestaat overigens per 1 januari 2022 een nieuwe prestatiecode, C001.

De aanvullende medische anamnese is bedoeld om de medische voorgeschiedenis van een patiënt in beeld te brengen. Tandartsen vragen (nieuwe) patiënten vaak om een vragenlijst in te vullen. De antwoorden kunnen aanleiding zijn om meer informatie in te winnen, bijvoorbeeld bij de huisarts. De tandarts bespreekt de aanvullende anamnese met de patiënt en legt in het patiëntendossier vast welke bijzonderheden aanleiding waren voor de aanvullende medische anamnese.

Nieuwe code voor aanvullende medische anamnese

Met ingang van 1 januari 2022 wordt prestatie code C22  gewijzigd in C010. Vanaf dan is overleg met een huisarts of specialist een voorwaarde voor het in rekening brengen van een aanvullende medische anamnese.

Ook fouten in rekening invisalign beugels

Bij het declareren van deze zogenaamde categorie 7-beugels gaat het ook niet altijd goed, blijkt uit onderzoek dat de NZa in 2020 en 2021 heeft uitgevoerd onder orthodontisten en tandartsen.  Mondzorgverleners brengen soms de eerste retentiebeugel na de behandeling nog een keer los in rekening, terwijl dit al verwerkt zit in het tarief voor het verwijderen van deze beugel. Of de orthodontist brengt tandheelkundige prestaties in rekening bij het plaatsen van deze beugels. Dat is niet toegestaan.

Code V91 soms ten onrechte gebruikt

Ook materiaal- en techniekkosten worden nog niet altijd goed in rekening gebracht, zo constateert de NZa. Zo wordt code V91 soms ten onrechte gebruikt voor het vastzetten van onzichtbare beugels met attachments.

Alle nota’s zijn gecorrigeerd

De 4 mondzorgpraktijken die hierop zijn aangesproken, hebben de nota’s gecorrigeerd en declareren de beugels nu wel goed.  Patiënten die te veel hebben betaald, kregen hun geld terug.

Vragen of twijfels? De KNMT helpt je graag

Heb je vragen over het declareren van codes of twijfel je? Raadpleeg het Tarievenboekje, kijk voor extra uitleg op Mondzorgkosten.nl of stel je vraag aan team Ledenservice.