NZa maakt regels, prestaties en tarieven voor 2025 bekend

Hans Scholten
5 minuten
Image
Een behandeling bij de tandarts
De NZa heeft de regels voor de mondzorg voor 2025 vastgesteld en gepubliceerd. Er zijn onder andere nieuwe prestaties voor het leveren van mondzorg bij aan huis gekluisterde mensen en een uitgebreid endodontologieconsult. De tarieven voor de tandheelkundige prestaties worden geÏndexeerd met 7,8% en die voor implantologie met 6,6%.

De meeste orthodontische prestaties gaan omhoog met 3,9%, maar sommige ervan volgen de indexatie van de tandheelkundige prestaties, met 7,8%. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de code F121, eerste consult.

Vaststelling na afstemming met verschillende belanghebbende partijen

De zorgautoriteit stelt jaarlijks de regels, tarieven en prestaties op na afstemming met het zogenaamde Technisch Overleg waarin de KNMT is vertegenwoordigd, samen met het ministerie van VWS, de ONT, NVM-Mondhygiënisten, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond.

In de nieuwe prestatie- en tariefbeschikking voor Tandheelkunde is de uitkomst van het onderzoek naar de zogenaamde normatieve arbeidskostencomponent verwerkt. In de beschikking voor Orthodontie wordt de uitkomst tegelijk verwerkt met de uitkomsten van het kostenonderzoek dat de NZa momenteel voorbereidt; dat is naar verwachting 1 januari 2026.

Overzicht belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen in de prestaties en tarieven zetten we hier op een rij.

Schriftelijke offerteplicht bij behandelingen vanaf 500 euro

Al jaren wil de Patiëntenfederatie Nederland de offerteplicht die geldt voor behandelingen boven de 250 euro vervangen door een schriftelijke offerteplicht in alle gevallen. Als KNMT zijn wij daar in principe tegen omdat het een extra administratie voor de tandarts met zich meebrengt en veel patiënten helemaal geen behoefte hebben aan een offerte. Anderzijds zien wij relatief veel klachten van patiënten die aangeven geen offerte te hebben gehad (terwijl de tandarts deze wel heeft gemaakt). 

Uiteindelijk hebben al deze overwegingen er voor de NZa toe geleid om een schriftelijke offerteplicht vanaf 500 euro in te voeren, naast de al bestaande offerteplicht vanaf 250 euro (ook schriftelijk, tenzij anders afgesproken). Wel is afgesproken dat deze bedragen jaarlijks samen worden bekeken en waar mogelijk herijkt met de inflatie, iets wat de afgelopen jaren helaas niet is gebeurd.

Hoe de offerteplicht exact werkt, staat in de Regeling Mondzorg 2025

Nieuwe prestatie voor uitgebreid intake consult endodontologie

In het overleg met de NZa over de prestaties en tarieven hebben wij ons dit jaar gefocust op de endodontologie (het E-hoofdstuk uit de prestatie- en tariefbeschikking). De belangrijkste wijziging die daarin is doorgevoerd is het invoeren van een code (E05) voor een uitgebreid intake consult.

Er was binnen de endodontologie sterke behoefte aan een uitgebreid of verlengd consult, zoals die er al is voor parodontologie, implantologie, autotransplantatie en gnathologie. In het verleden werd hiervoor C28 (C012) gebruikt, maar dat is niet meer van toepassing sinds de omschrijving is gewijzigd.

In samenspraak is een nieuwe, toepasbare prestatie omschreven die recht doet aan de tijd die gemoeid is met een verlengd consult (wat 30 minuten in beslag neemt).

Diverse wijzigingen in E-hoofdstuk

Daarnaast is er in het E-hoofdstuk nog een groot aantal kleinere wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zijn toegevoegd in nauwe samenspraak tussen Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE), ZN en de KNMT.

De NZa heeft overigens nog een aantal wijzigingsverzoeken van de KNMT/NVvE niet gehonoreerd. Uiteraard vinden wij deze verzoeken nog steeds terecht, maar de NZa heeft anders besloten.

Nieuwe code C023 voor toeslag specifieke mondzorg aan huis

Als KNMT maken wij ons al langer sterk voor een vergoeding van tandheelkundige zorg voor aan huis gekluisterde patiënten. Het behandelen van patiënten in de praktijk geniet de voorkeur maar als thuisbezoek noodzakelijk is, moet daar een redelijke vergoeding tegenover staan.

Daarom zijn wij blij dat de NZa heeft besloten om de code C023 (Toeslag Specifieke mondzorg aan huis) toe te voegen voor het verzamelen en inpakken van alle noodzakelijke materialen en apparatuur (voor en na de behandeling) als de tandarts een patiënt thuis behandelt, zodat de nodige hygiëne- en infectiemaatregelen getroffen kunnen worden.

De NZa stelt redelijkerwijs wel een aantal eisen aan het gebruik van de code . Zo mag deze code alleen bij een aantal specifieke behandelingen in rekening gebracht worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om vullingen en endodontologische behandelingen.

Duidelijker onderscheid tussen codes R24 en R79

Het gebruik van code R79 leidde tot misverstanden tussen zorgverzekeraars en mondzorgprofessionals. ZN zag gebruik van deze code op een onjuiste wijze, terwijl wij als KNMT juist zien dat - als de code juist wordt gebruikt - deze te laag gehonoreerd wordt. Daarom is de omschrijving aangescherpt en de puntwaarde (en daarmee de honorering) verhoogd van 20 naar 44 punten.

De oude omschrijving R79 was: Schildje van keramiek of kunststof, met preparatie inclusief noodvoorziening. 
Het schildje ofwel facing wordt indirect vervaardigd (in een tandtechnisch laboratorium). 

De nieuwe omschrijving R79 wordt: Indirecte facing 
Een indirecte facing is een schildje dat buiten de mond gemaakt wordt. Het gaat om een schildje dat in ieder geval het vlak van de lip/wangzijde (buccale vlak) bedekt en deels de aangrenzende vlakken kan bevatten. Alleen in rekening te brengen na plaatsing van de definitieve facing. Tot deze prestatie behoort het beslijpen, het afdrukken en maken van een standaard beetregistratie, het bepalen van de kleur, het passen en plaatsen van zowel de noodvoorziening als de facing en de benodigde tandvleescorrecties.

Voor de duidelijkheid is ook de omschrijving van de R24 iets aangepast om het onderscheid met de R79 te verduidelijken. De omschrijving van R24 wordt: Kroon op natuurlijk element
Alleen in rekening te brengen na plaatsing van een definitieve kroon. Het prepareren voor het plaatsen van een kroon die het element geheel of gedeeltelijk bedekt (respectievelijk een totale omslijping en een omslijping van tenminste drie volledige vlakken) en het plaatsen van de kroon. Tot deze prestatie behoort het beslijpen, het afdrukken en maken van een standaard beetregistratie, het bepalen van de kleur, het passen en plaatsen van zowel de noodvoorziening als de kroon en de benodigde tandvleescorrecties. Deze prestatie dient ook in rekening te worden gebracht indien de kroon als brugpijler wordt gebruikt. Indien de kroon het buccale vlak bedekt en slechts een klein deel van de aangrenzende vlakken dan is R79 aangewezen.

Lees de exacte omschrijvingen in de Prestatie- en tariefbeschikking tandheelkundige zorg 

Meer informatie

Benaderd door de NZa voor het kostenonderzoek? Meld het ons!

Uiterlijk medio juli gaat de NZa enkele honderden tandarts- en orthodontiepraktijken benaderen om mee te doen met het kostenonderzoek in de mondzorg. Mede op basis van dit onderzoek worden met ingang van 1 januari 2026 herijkte tarieven ingevoerd.

Wordt jouw praktijk door de NZa benaderd? Meld je dan bij ons. We helpen je graag bij je deelname en willen je daarnaast willen vragen mee te doen aan ons zogenaamde schaduwonderzoek. We doen dat onderzoek om over dezelfde brondata te kunnen beschikken als de zorgautoriteit.

Stuur een bericht aan team Ledenservice en we nemen contact met je op: ls@knmt.nl. Bellen kan natuurlijk ook: tel. 030 - 60 76 380.

Alles over het kostenonderzoek