Minister gaat voorstellen maken voor regeling financieel kwetsbaren
In hun motie geven Bushoff en Dijk aan dat de 'Handreiking (acute en) noodzakelijke mondzorg voor financieel kwetsbare mensen' van de Mondzorgalliantie van KNMT, NVM-mondhygiënisten en ONT al aanbevelingen bevat voor een dergelijke regeling. De motie kon rekenen op een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Minister Agema had eerder al aangegeven best onderzoek te willen doen naar een dergelijke regeling.
Het voorstel sluit naadloos aan bij de conclusies van het project ‘Vermindering mijding van mondzorg om financiële redenen’. Ook in dat project werd de conclusie getrokken dat er een landelijke, universele aanvullende regeling voor financieel kwetsbare mensen moet komen om de financiële toegankelijkheid van mondzorg te verbeteren.
Het gaat in totaal naar schatting om een groep van 500.000 à 650.000 mensen in Nederland die de gang naar de mondzorgpraktijk mijden omdat ze bang zijn voor de kosten. Om daar wat aan te doen, heeft de projectgroep, naast een financiële regeling, ook versterking van het sociale vangnet aanbevolen en hernieuwde aandacht voor mondzorg als onderdeel van de publieke gezondheid gevraagd.
Werken aan het opheffen van sociale ongelijkheid bij mondzorg
Het project ‘Vermindering mijding van mondzorg om financiële redenen’ is begin 2023 gestart naar aanleiding van signalen over toenemende sociale ongelijkheid ten aanzien van de mondzorg en de mondgezondheid. Het is een samenwerking tussen de ministeries van VWS en Sociale Zaken, de Mondzorgalliantie, Divosa, VNG, ZN en Patiëntenfederatie Nederland.
Minister bespreekt ook orthodontie met zorgverzekeraars
Er was nog een motie over mondzorg die steun kreeg van de Tweede Kamer. Namelijk een van SP-Kamerlid Dobbe en Groenlinks-PvdA'er Bushoff waarin minister Agema wordt opgeroepen in gesprek te gaan met de zorgverzekeraars over hoe voorkomen gaat worden dat ze bezuinigen op orthodontie in hun aanvullende verzekering.
Met het aannemen van de motie spreekt de Tweede Kamer uit dat zorgverzekeraars beknibbelen op de vergoeding voor orthodontie en sneller een wachttijd hanteren. De Kamer maakt zich zorgen dat daarmee de toegankelijkheid van orthodontie voor onder anderen kinderen in het geding komt en wil niet dat kinderen de dupe worden van het uitkleden van zorgpolissen.