Mijn oudere patiënt kan niet naar de praktijk komen, wat nu?

Mariska de Beijer
2 minuten
Image
oudere met verzorgster
Als jouw oudere patiënt verhuist naar een instelling en er sprake is van een Wlz-indicatie, dan draag je de zorg over aan de instellingstandarts. Maar wat als er geen Wlz-indicatie is? Of als jouw patiënt nog wel zelfstandig woont, maar niet naar de praktijk kan komen? We leggen je uit wat er in deze situaties van je verwacht wordt en hoe je dat aanpakt.

Patiënt verhuist naar instelling en heeft een Wlz-indicatie

Als de patiënt verhuist naar een verpleeghuis en er is sprake van een Wlz-indicatie, dan draag je de zorg van de patiënt plus de dossier- en bewaarplicht over aan de tandarts van de instelling. Tussen jou en de patiënt die in de instelling verblijft, is geen behandelingsovereenkomst meer.

Patiënt verhuist naar instelling, maar heeft geen Wlz-indicatie

Patiënten kunnen ook zonder Wlz-indicatie in een instelling of verpleeghuis verblijven. In dat geval blijf je als huistandarts verantwoordelijk voor de continuering van de mondzorg. De patiënt kan, eventueel met hulp van een mantelzorger, naar de praktijk komen waar je hem of haar behandelt zoals voorheen.

Patiënt zonder Wlz-indicatie kan niet naar de praktijk komen

Lukt het de patiënt niet om naar de praktijk te komen? Dan wordt het vaak al lastiger. Je hebt als tandarts de verplichting om je in te spannen om de best mogelijke mondzorg te leveren. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor:

  1. Bekijk en bespreek met de patiënt welke mogelijkheden er zijn om de patiënt op te halen en weer weg te brengen. Denk aan:
    • familie, vrienden of mantelzorg.
    • (regio)taxi. De kosten zijn voor de patiënt, al vergoedt de zorgverzekeraar deze kosten ook wel eens. De patiënt kan dit zelf navragen.
    • haal- en brengservice vanuit de praktijk.
  2. Lever mondzorg aan huis volgens de richtlijn Mondzorg voor aan huis gebonden kwetsbare ouderen.
  3. Overleg met de tandarts in het verpleeghuis (of met een collega in de buurt van de woonadres van de patiënt als de patiënt daar makkelijker kan komen) of je de patiënt in diens praktijk mag behandelen. Dit kan een oplossing zijn als die praktijk bijvoorbeeld beter te bereiken en/of toegankelijker is dan de praktijk van de huistandarts.
  4. Breng de patiënt na overleg en instemming van de patiënt onder bij een mondzorgaanbieder aan huis.

Verlies oudere patiënt niet uit het oog

Om te voorkomen dat je een oudere patiënt uit het oog verliest, is het slim om op een vast moment (bijvoorbeeld aan het einde van het jaar) te checken welke patiënten niet op controle zijn geweest. Iemand gemist? Onderneem actie richting die patiënt (of diens mantelzorger of vertegenwoordiger) en leg uit hoe belangrijk het is om de mond te blijven controleren. Leg deze contactmomenten ook vast in het patiëntendossier.