Let op: AOV-premies stijgen mogelijk per 1 januari 2023

Mark Zwartkruis
3 minuten
Bureaucratie
Het ziet ernaar uit dat enkele verzekeraars per 1 januari 2023 de premies van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verhogen. Wellicht heb je hier al een bericht over ontvangen van je eigen verzekeraar. Wat zijn de mogelijke gevolgen van deze premieverhoging en wat kun je eraan doen? We vroegen het aan Jan van Erk van onafhankelijk risico-adviseur Aon.

Premieverhoging werkt enkele jaren door

“Op zich is een stijging van de AOV-premies niet nieuw,” aldus van Erk. Als specialist medische professionals is hij goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. “In de afgelopen jaren zijn de premies al meerdere keren aangepast. Maar wat niet iedereen direct beseft, is dat zo’n premieverhoging ook gevolgen kan hebben voor de jaren erna.

Veel polissen hebben namelijk een leeftijdsafhankelijke premie, die ieder jaar stijgt simpelweg omdat je ouder wordt. Deze doorlopende verhogingen komen dus bovenop de aangekondigde premiestijging per 1 januari aanstaande. Hier moet je vooral goed op letten als je een meerjarig contract hebt. Dat betekent dat, zodra de polis per 1 januari is verlengd, het de komende jaren niet meer mogelijk is om over te stappen.”

Is je huidige polis nog passend?

Het is dus belangrijk om voor 1 januari 2023 goed na te gaan of je huidige polis nog passend is en eventuele wijzigingen tijdig door te laten voeren. Als voorbeeld geeft van Erk de aanpassing van de eigenrisicoperiode (ook wel wachttijd genoemd): “Beginnende medici sluiten vaak een AOV af met de minimale wachttijd van dertig dagen. Dat is bij de start een terechte keuze, maar het is goed om na verloop van tijd na te gaan of dit nog steeds noodzakelijk is. Als je inmiddels een eigen praktijk hebt, al dan niet in een maatschap, loopt het inkomen vaak gedeeltelijk door ook als je arbeidsongeschikt wordt. Is een wachttijd van een maand dan nog de logische keuze of kies je voor een langere wachttijd met een lagere premie?”

Overstappen kost tijd

Met de verwachte premieverhoging in aantocht, kan het interessant zijn om je lopende polis eens te vergelijken met het aanbod van andere verzekeraars. Het is belangrijk hier op tijd mee te beginnen, want een eventuele overstap kan enige tijd kosten. Ten eerste om de opties uitgebreid te inventariseren, maar met name omdat bij een nieuwe aanvraag vaak ook een gezondheidsverklaring moet worden ingediend.  

Van Erk: “De stappen die bij een overstap horen, kunnen ervoor zorgen dat de acceptatieprocedure lang duurt. Daardoor kan het gebeuren dat je uiteindelijk te laat bent om de lopende polis op te zeggen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een advies dat ik hierbij echter wel wil geven: zeg nooit de lopende polis op voordat je elders definitief geaccepteerd bent. Anders sta je straks misschien met lege handen.”

Meer informatie

Wil je meer weten over AOV’s en waar je op moet letten? Kijk dan op onze ledenvoordeelpagina Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Heb je behoefte aan onafhankelijk advies over de AOV die het beste past bij jouw persoonlijke én financiële situatie? Neem dan contact op met Aon. Zij vergelijken een breed aanbod van verzekeraars, waaronder de verzekeraars waarmee de KNMT afspraken heeft gemaakt.