Kostenonderzoek NZa van start

Hans Scholten
2 minuten
Image
Patiënt in de stoel bij de tandarts
De NZa is begonnen met de uitvoering van het kostprijsonderzoek in de mondzorg. De afgelopen dagen hebben praktijken die moeten deelnemen de vragenlijst ontvangen. Aan het onderzoek doen iets meer dan 200 tandartspraktijken en circa 175 orthodontiepraktijken mee.

De deelnemende praktijken hebben tot en met maandag 18 november de tijd om de vragenlijst in te vullen. Daar staan vragen in naar de kosten en productie in het jaar 2023. Het gaat daarbij om:

  • algemene gegevens over de praktijk;
  • gegevens over het personeel;
  • gegevens over praktijkopbrengsten en praktijkkosten;
  • gegevens over de productie (geleverde zorg);
  • financiële balansinformatie en
  • tijdsinzet van de praktijkeigenaar.

Uitkomsten zijn de basis van nieuwe tarieven

De uitkomsten van dit kostprijsonderzoek vormen, samen met een onderzoek naar de zogenaamde normatieve arbeidscomponent van praktijkhouders, de basis voor nieuwe maximumtarieven die tandartsen en orthodontisten mogen rekenen. Het streven van de NZa is om de nieuwe tarieven te laten ingaan per 1 januari 2026.

Hulp voor deelnemende leden

De KNMT staat leden die moeten meedoen aan het onderzoek graag bij met raad en daad. Zo organiseerden we eerder 2 webinars over het onderzoek en is er een speciale nieuwsbrief voor deelnemers. In de loop van volgende week is er daarnaast een handreiking voor bij het invullen van de vragenlijst gereed en kunnen deelnemers specifieke casussen één-op-één bespreken. 

Deelnemer aan het onderzoek? Meld je bij ons!

Moet jouw praktijk meedoen met het kostenonderzoek en heb je je nog niet bij ons gemeld? Doe dat alsjeblieft alsnog. We ondersteunen je graag! Door je te melden kun je op onze steun rekenen en tegelijkertijd help je ons mee de belangen van de beroepsgroep zo goed mogelijk te kunnen behartigen.

Meld je als deelnemer

Voortgang onderzoek op de voet gevolgd

De KNMT volgt de voortgang van het onderzoek nauwlettend. Op grond van de pilot van afgelopen zomer hebben we herhaaldelijk aan de bel getrokken bij de NZa om aan te geven dat we het op onderdelen niet eens zijn met de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd. Gedurende de duur van het onderzoek zullen we de ons geboden mogelijkheden om tot faire resultaten te komen blijven benutten. We doen dat onder andere als lid van de expert- en klankbordgroepen van het onderzoek. Daarnaast gaan we vanaf 1 november een zogenaamd schaduwonderzoek uitvoeren om de uitkomsten te kunnen toetsen.

Alles over het kostenonderzoek