KNMT start oriënterende gesprekken met vakbonden over mogelijke cao

Laura van Gool
3 minuten
Image
Tandarts en assistent aan het werk
De KNMT zoekt een alternatief voor de Arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) die we niet meer mogen gebruiken. Veel praktijkhouders vonden de AVR prettig werken en hanteren nog steeds voorwaarden die op deze vervallen regeling gebaseerd zijn. Een mogelijke optie is een cao. Om een cao als alternatief te kunnen beoordelen, is het nodig dat we onderzoeken of de vakbonden onze visie op arbeidsvoorwaarden delen. Daarom gaan we vanaf komende maand in gesprek om te peilen of de bonden openstaan voor onze ideeën.

Hoe zat het ook alweer met de AVR?

De AVR ondersteunde onze praktijkhoudende leden bij het afsluiten van arbeidsovereenkomsten en het voeren van gesprekken met ondersteunende medewerkers. In 2022 heeft de KNMT onder druk van de mededingingsautoriteit ACM de eigen Arbeidsvoorwaardenregeling en bijbehorende adviessalarissen moeten intrekken. De regeling werd als eenzijdig beschouwd, doordat medewerkers niet betrokken waren bij de totstandkoming ervan. 

Op zoek naar een alternatief 

Samen met onze arbeidsvoorwaardencommissie, bestaande uit praktijkhoudende tandartsen en een externe deskundige, zijn we op zoek gegaan naar een alternatief voor de AVR. Daarnaast zijn we ook met enkele ketens in gesprek. Verschillende mogelijkheden zijn inmiddels de revue gepasseerd, waaronder het vasthouden aan het huidige Handboek Arbeidsvoorwaarden of het bieden van een salarisbenchmark. Eerder stelde de commissie vast dat deze alternatieven niet voldoen aan het gewenste niveau van dienstverlening op dit vlak. Daarom onderzoeken we nu of een cao een geschikt alternatief is. 

Cao moet zoveel mogelijk aansluiten bij de oude AVR

Als er een cao komt, wil de KNMT deze zoveel mogelijk laten aansluiten bij de oude AVR. Dit biedt continuïteit en duidelijkheid voor zowel praktijkhouders als ondersteunend personeel. Veel praktijkhouders vonden de AVR prettig werken en hanteren nog steeds voorwaarden die op deze vervallen regeling gebaseerd zijn. Tegelijkertijd kijken we naar aanpassingen die beter inspelen op de huidige en toekomstige behoeften in de mondzorg. Dit alles omvat: 

  • het vastleggen van arbeidsvoorwaarden voor ondersteunend personeel, zoals tandartsassistenten en administratief medewerkers.
  • het streven naar een minimum-cao, waarbij een ondergrens voor arbeidsvoorwaarden wordt bepaald. Praktijkhouders mogen hier in het voordeel van werknemers van afwijken.
  • het arbeidsvoorwaardenpakket wordt de komende jaren stapsgewijs verder ontwikkeld om flexibel in te kunnen spelen op de veranderende behoeften binnen de mondzorg.

Waarom gaan we met vakbonden praten?

Voor een cao zijn 2 partijen nodig: werkgevers en werknemers (vakbonden). Om een cao als optie te kunnen beoordelen, is het nodig dat we onderzoeken of de vakbonden onze visie qua inhoud en aanpak delen. Daarom gaat de KNMT vanaf komende maand in gesprek om te peilen of de bonden openstaan voor onze ideeën. Pas als hier meer duidelijkheid over is, kunnen we beoordelen of een cao een reële optie is. De KNMT voert de gesprekken namens de tandarts-werkgevers uit onze achterban; de vakbonden vertegenwoordigen de belangen van werknemers. Bij de ingetrokken AVR ontbrak deze vertegenwoordiging. 

Hoe nu verder?

De gesprekken met vakbonden zijn verkennend en niet bindend. Later dit jaar, bij voorkeur voor de zomer, komt de arbeidsvoorwaardencommissie met een eindrapport dat wordt aangeboden aan het bestuur. Daarin schetst ze de onderzochte alternatieven en de uitkomsten van de cao-verkenning. Zodra er meer bekend is over de voortgang van de gesprekken brengen we je uiteraard op de hoogte. 

Standpunt KNMT

De KNMT onderzoekt de mogelijkheid van een cao om haar praktijkhoudende leden te ondersteunen in haar rol als werkgever. Dit helpt om duidelijkheid te verschaffen over arbeidsvoorwaarden in de mondzorg voor ondersteunend personeel. We nemen de tijd om zorgvuldig de juiste stappen te bepalen en blijven onze leden actief betrekken bij het proces.