KNMT deelt zorgen over kostenonderzoek met NZa

Hans Scholten
2 minuten
Image
In de behandelkamer
De KNMT maakt zich zorgen over de uitvoering van het kostenonderzoek voor de mondzorg, zo heeft de vereniging de NZa per brief laten weten. De zorgautoriteit heeft te weinig gedaan met de inbreng van de vereniging bij de voorbereiding.

De KNMT heeft bij de totstandkoming van het kostenonderzoek haar zienswijze kunnen geven via afgevaardigden in de externe klankbordgroep en de expertgroep. De gegeven feedback heeft echter te beperkt tot aanpassingen in het onderzoek geleid.

Bezwaren opgesomd

In de brief staan de bezwaren opgesomd, waaronder het feit dat er een onrealistisch maximum zit aan het aantal uren in een werkweek van de praktijkhoudend tandarts, de te nauwe omvang van de steekproef en dat goodwill-afschrijvingen niet worden meegenomen als kosten.

Eventueel bezwaar achteraf

De NZa kent geen procedure om vooraf de bezwaren van de KNMT te toetsen. Pas achteraf, als de uitkomsten van het onderzoek er zijn en de bezwaarperiode ingaat, kan de vereniging besluiten in beroep te gaan. De KNMT wil wel alvast graag in gesprek met de NZa-directie om de inhoudelijke bezwaren nader toe te lichten, vandaar de brief, die overigens mede verstuurd is namens NVM-mondhygiënisten en de ONT.

Brief KNMT aan de NZa 

Kostenonderzoek loopt intussen

Het kostenonderzoek is inmiddels van start gegaan. Zo'n 400 tandarts- en orthodontiepraktijken moeten tot medio november eraan deelnemen. Aan hen wordt gevraagd voor medio november een vragenlijst in te vullen met hun kosten en productie in 2023. De uitkomsten van het kostenonderzoek vormen samen met de uitkomsten van het inmiddels voltooide onderzoek naar de Normatieve ArbeidskostenComponent (NAC) de basis voor nieuwe tarieven in de mondzorg vanaf 1 januari 2026.

Alles over het kostenonderzoek 

Hulp voor deelnemende leden

De KNMT staat leden die moeten meedoen aan het onderzoek graag bij met raad en daad. Zo organiseerden we eerder 2 webinars over het onderzoek en is er een speciale nieuwsbrief voor deelnemers. Daarnaast hebben we een toelichting gemaakt bij de vragenlijst en kunnen deelnemers specifieke casussen één-op-één aan ons voorleggen en deze met ons bespreken.