Jaarverantwoording niet op tijd af? Vraag op tijd uitstel aan
Vraag uitstel aan voor 1 april
Uitstel aanvragen kan tot en met 31 maart. Het uitstel voor het opleveren van de jaarverantwoording over 2024 geldt tot uiterlijk 31 december 2025. De NZa, waar je het uitstel aanvraagt, kent dit in principe toe als je voor het eerst jaarverantwoording moet afleggen. Zo niet, dan gelden alleen 'bijzondere omstandigheden'.
Wie moet uiterlijk 31 mei voldoen aan de jaarverantwoordingsverplichting?
De verplichting om financiële jaarverantwoording af te leggen geldt voor tandarts(specialist)en met een praktijk en personeel. En voor zzp’ers die werkzaam zijn vanuit een besloten vennootschap (bv).
Wegwijzer: hulpmiddel om te achterhalen of je onder de jaarverantwoordingsplicht valt.
Krijg ik een uitnodiging voor het doen van de jaarverantwoording?
Nee. Je krijgt geen officiële uitnodiging om de jaarverantwoording af te leggen. Het CIBG stuurt jaarlijks wel bericht aan organisaties om ze op de jaarverantwoordingsplicht te attenderen. Organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het op tijd openbaar maken van de jaarverantwoording. Dat kan vanaf het begin van het jaar via DigiMV op Jaarverantwoordingzorg.nl.
Wat moet ik precies aanleveren?
Wat je ten behoeve van de jaarverantwoording moet aanleveren, is afhankelijk van de rechtsvorm of de omvang van je praktijk.
De openbare jaarverantwoording bestaat uit 3 onderdelen:
- financiële verantwoording van het boekjaar 2024
- aanvullende informatie
- online vragenlijst
Er zijn in omvang 4 categorieën van zorgaanbieders: micro, klein, middelgroot en groot. Aan micro-zorgaanbieders, waaronder naar schatting 60% van de mondzorgpraktijken vallen, hoeven minder informatie aan te leveren en er wordt minder informatie openbaar gemaakt.
Dit microregime is ingesteld nadat de KNMT zich daar langdurig en intensief sterk voor heeft gemaakt bij de overheid, in verband van de Eerstelijnscoalitie.
De omvang van je organisatie is bepalend voor:
- de informatie die moet worden opgenomen in de jaarrekening,
- voor de vraag of er al dan niet een bestuursverslag opgesteld moet worden,
- of er een accountantscontrole nodig is (beide eisen gelden alleen voor middelgrote en grote zorgaanbieders)
- en of er nog afzonderlijke jaarlijkse verslagen opgesteld moeten worden.
In het algemeen geldt hoe groter de zorgaanbieder, hoe meer er verantwoord moet worden.
Overzicht typen zorgaanbieders: wie levert wat aan?
Wanneer ben je een micro-zorgaanbieder?
Een zorgaanbieder wordt beschouwd als micro-zorgaanbieder als deze op twee opeenvolgende boekjaren heeft voldaan aan minimaal 2 van de 3 criteria:
- Balanstotaal van maximaal € 450.000.
- Minder dan € 900.000 aan netto-omzet.
- Maximaal 10 fte werknemers gemiddeld over het boekjaar (zzp’ers worden niet meegeteld).
Micro-zorgaanbieders kunnen volstaan met een beperkte gedeeltelijk openbare vragenlijst in plaats van een uitgebreide openbare vragenlijst. Zo hoeven micro-zorgaanbieders een beperkte jaarrekening te overleggen en worden er beperkt vragen gesteld over de identiteit, het aantal zorgverleners en het aantal patiënten.
Door voor micro-zorgaanbieders andere jaarverantwoordingsverplichtingen te stellen, worden de administratieve lasten voor hen beperkt. Daarnaast hoeft de jaarverantwoording van deze micro-zorgaanbieders niet openbaar gemaakt te worden. Daarmee wordt voorkomen dat deze tot individuele personen kan worden herleid.
Eisen aan de jaarverantwoording van micro-zorgaanbieders
Geen micro-zorgaanbieder? Bekijk onder welke categorie je valt
Was er niet sprake van een 'pauzeknop'?
Voor de meeste tandartspraktijken die al bestonden vóór de invoering van de Wtza op 1 januari 2022 gold er een vrijstelling voor de jaarverantwoording voor de boekjaren 2022 en 2023. Maar die vrijstelling vervalt per boekjaar 2024.
De Wtza in het kort
Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. De wet regelt het toezicht op zorgaanbieders en aan welke eisen zij moeten voldoen om zorg te mogen verlenen. Het doel van de Wtza is om alle zorgaanbieders beter in beeld te krijgen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het zogenaamde risicogestuurd toezicht, mede op basis van big data aan te scherpen. Hiermee verwacht het ministerie van VWS fraude in de zorg beter te kunnen aanpakken.
De Wtza verplicht zorgaanbieders om jaarlijks openbaar verantwoording af te leggen over hun financiële bedrijfsvoering, resultaat en vermogen. Het uitgangspunt is dat zorgaanbieders, die (deels) met collectieve middelen worden bekostigd, aanspreekbaar moeten zijn op de professionaliteit en de integriteit van hun bedrijfsvoering. Deze regel geldt voor zowel praktijkhouders als zzp'ers die vanuit een bv werken. En niet voor zzp'ers met een eenmanszaak. Er gelden ook transparantieregels, zodat de bedrijfsvoering inzichtelijk en controleerbaar is.
Wat doet de KNMT?
De KNMT is het niet eens met de manier waarop de financiële verantwoording wordt afgedwongen. De regeling Jaarverantwoording WMG is een overbodige regeling, die een onaanvaardbare extra administratieve lastendruk met zich meebrengt. Via de Eerstelijnscoalitie hebben we met de minister van VWS een milder regime kunnen afspreken over de regels rondom het instellen van intern toezicht en voor het doen van de jaarverantwoording.