Hoe zet je GigaGaaf! op in jouw plaats of regio? 9 aandachtspunten!

Karel Gosselink
2 minuten
Image
baby-tand
Bij de methode GigaGaaf! worden ouders met hun kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje door het consultatiebureau actief verwezen naar een mondzorgpraktijk. Denk je erover na om dit ook in jouw plaats of regio op te zetten? Dan kunnen deze 9 aandachtspunten je daarbij helpen.

Gigagaaf! werkt in de praktijk

Als kinderen vanaf het doorbreken van hun eerste tandje door het consultatiebureau worden verwezen naar de tandarts, dan resulteert dat in meer tandartsbezoek en minder gaatjes. Dat blijkt uit onderzoek naar Gigagaaf!, waarop Ashley Verlinden onlangs promoveerde. Gigagaaf! werkt dus in de praktijk! Maar waar moet je nu op letten om dit preventieprogramma op te starten? 

9 aandachtspunten om je te helpen:

  1. Bouw een goede samenwerking op met de jeugdgezondheidszorg en consultatiebureaus. Maak hierbij gebruik van de Praktijkkaart tandarts-jeugdarts, die de KNMT heeft ontwikkeld samen met de vereniging voor jeugdartsen AJN.
  2. Bespreek met tandartsen in de buurt dat je met GigaGaaf! aan de slag wil en peil of er nog meer praktijken mee willen doen. Lever hiervan een lijstje aan bij het lokale consultatiebureau.
  3. Zorg ervoor dat je hele team zich committeert aan GigaGaaf!, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. 
  4. Werk in je praktijk met een cariëspreventieprogramma zoals Gewoon Gaaf en volg hierin scholing. 
  5. Volg met de medewerkers van je praktijk een cursus motivational interviewing. Dit draagt bij aan betere motivatiegesprekken met ouders.
  6. Werk met een veilig e-mailprogramma (bijvoorbeeld Zorgmail) om te communiceren met het consultatiebureau en de jeugdgezondheidszorg.
  7. Reserveer als tandarts voldoende tijd om GigaGaaf! op te zetten en te onderhouden. 
  8. Zorg voor voldoende mankracht in de praktijk. Maak gebruik van mondhygiënisten en/of preventieassistenten om Gigagaaf! uit te voeren.
  9. Beloon goed gedrag van ouders en kind met een cadeautje.

Hoe pakken anderen het aan?

Ben je nieuwsgierig naar de ervaringen en tips van praktijken en consultatiebureaus die al met deze aanpak werken? Lees dan dit artikel:

Verwijzing van consultatiebureau naar de mondzorg: hoe werkt het in de praktijk?

Ook handig: toolkit GigaGaaf-to-go!

Ivoren Kruis, UMCG en TNO hebben het project GigaGaaf-to-go! gelanceerd, met als doel meer samenwerking tussen jeugdgezondheidszorg en mondzorgpraktijken. Hierbij hoort een toolkit met praktische materialen om je te helpen bij het opzetten van GigaGaaf!.

Ga naar de toolkit