Geef jij commentaar op nieuwe KIMO-richtlijn mondzorg tijdens en na kankerbehandeling?
Aanleiding voor het maken van de richtlijn
Mondzorgverleners behandelen geregeld patiënten die een kankerbehandeling ondergaan of hier in het verleden voor zijn behandeld. Verschillende vormen van kanker en de behandelingen ervan zijn gerelateerd aan acute en langetermijnproblemen in en om de mond. Dit geldt bijvoorbeeld voor patiënten met hemato-oncologische maligniteiten, patiënten met solide tumoren en patiënten die met antiresorptieve therapie behandeld worden (wat kan leiden tot osteonecrose van de kaak).
Naast conventionele behandelmogelijkheden als chirurgie, chemotherapie, bestraling en stamceltransplantatie wordt een toenemend aantal patiënten behandeld met nieuwe vormen van therapie, waaronder doelgerichte therapie en immunotherapie. Ook deze nieuwe behandelingen kunnen orale gevolgen hebben. De richtlijn is ontwikkeld omdat het voor mondzorgverleners niet altijd duidelijk is of en hoe deze patiënten anders dan andere patiënten behandeld moeten worden.
De volgende onderwerpen komen in deze klinische praktijkrichtlijn (kpr) aan de orde:
- Algemene aanbevelingen voor extramurale mondzorg tijdens en na kankerbehandeling
- Specifieke aanbevelingen voor:
- Patiënten die behandeld zijn of worden met chemotherapie.
- Patiënten die behandeld zijn met stamceltransplantatie (incl. langetermijngevolgen).
- Patiënten die behandeld zijn of worden met antiresorptieve of anti-angiogene therapie (incl. langetermijngevolgen).
- Patiënten die behandeld zijn of worden met immunotherapie of doelgerichte therapie (incl. langetermijngevolgen).
- Patiënten met hoofd-halstumoren die behandeld zijn met radiotherapie in het hoofd-halsgebied (incl. langetermijngevolgen).
- Langetermijnoverlevers van kinderkanker.
Geef voor vrijdag 31 januari commentaar
Om commentaar te geven op de richtlijn kun je tot vrijdag 31 januari het reactieformulier invullen en verzenden.
Wat houdt een commentaarronde van een richtlijn in?
Het KIMO stelt een richtlijn in de conceptfase zo breed mogelijk beschikbaar aan vrijwel alle zorgprofessionals die met (de implementatie van) de richtlijn te maken krijgen. Zij kunnen vervolgens op alle onderdelen van de conceptrichtlijn commentaar geven. Omdat de conceptversie van een richtlijn meestal tamelijk omvangrijk is, zit er altijd een samenvatting bij. Als alle reacties gebundeld zijn gaat de Richtlijn Ontwikkel Commissie (ROC) ermee aan de slag. Hierdoor gaat de kwaliteit van richtlijnen omhoog en daarmee ook de kwaliteit van de tandheelkunde en mondzorg in Nederland.
Vervolg na commentaarronde
Na goedkeuring door het bestuur en de raad van toezicht van het KIMO, de ledenraad van de KNMT en het bestuur van de FTWV is de richtlijn definitief. De kpr is vanaf dat moment onderdeel van de professionele standaard. De definitieve richtlijn wordt te zijner tijd gepubliceerd op www.knmt.nl/richtlijnen.