Nederlands tandartsendiploma als voorwaarde in vacature: dat is discriminatie

Hans Scholten
2 minuten
Discriminatie op grond van nationaliteit is verboden
Het is niet toegestaan om in het kader van een sollicitatieprocedure voor de functie van tandarts een Nederlands tandartsendiploma als voorwaarde te stellen. Dat kan namelijk indirect tot onderscheid op grond van nationaliteit leiden, en dat is verboden. Tot dat oordeel komt het College voor de rechten van de mens in twee recente zaken.

Afgewezen vanwege ontbreken Nederland tandartsendiploma

In de twee procedures bij het College werden twee tandartsen in een sollicitatieprocedure voor de functie van tandarts afgewezen, omdat zij niet beschikten over een Nederlands tandartsendiploma. Beide tandartsen waren wel opgenomen in het BIG-register.

Oordeel College rechten van de mens: dat mag niet

Het College van de rechten van de mens heeft in beide procedures geoordeeld dat er met het stellen van de voorwaarde dat men in bezit moet zijn van een Nederland tandartsendiploma indirect onderscheid op grond van nationaliteit wordt gemaakt. Er wordt namelijk niet rechtstreeks naar de nationaliteit van de tandartsen verwezen, maar hiermee worden wel tandartsen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben in het bijzonder getroffen.

Discriminatie op basis van nationaliteit verboden in de grondwet

En dat is verboden, want in de Nederlandse grondwet is geregeld dat het niet toegestaan is om direct of indirect onderscheid te maken op grond van leeftijd, handicap of chronische ziekte, nationaliteit, godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat. 

Onderscheid maken mag alleen met goede reden

Het maken van indirect onderscheid is niet verboden als daar een goede reden (objectieve rechtvaardiging) voor is. Het College voor de rechten van de mens oordeelt in deze twee specifieke gevallen, met een verwijzing naar de Richtlijn 2005/36/EG, dat het aantrekken van sollicitanten die bekend zijn met de lokale, Nederlandse gebruiken en kwaliteit van de opleiding geen goede redenen zijn. 

Geen aanvullende eisen voor EU-burgers

In deze richtlijn is geregeld dat erkenning van de beroepskwalificaties door de ontvangende lidstaat de begunstigde in deze lidstaat toegang tot hetzelfde beroep geeft als dat waarvoor hij in de lidstaat van oorsprong de kwalificaties bezit en hem in staat stelt dit beroep uit te oefenen onder dezelfde voorwaarden als die welke voor eigen onderdanen gelden, aldus het College voor de rechten van de mens. Dit betekent volgens het college dat zodra er een BIG-registratie heeft plaatsgevonden, er ook getoetst is op kwaliteit en er door een werkgever geen aanvullende eisen meer kunnen worden gesteld. 

Voorkom discriminatie, doe de Vacaturecheck

Het is van belang om discriminatie in een sollicitatieprocedure te voorkomen. Het College voor de rechten van de mens heeft een Vacaturecheck ontwikkeld waarmee kan worden nagegaan of in de vacaturetekst direct of indirect verboden onderscheid wordt gemaakt. Heb je een vacature geplaatst waarin wordt gediscrimineerd? Pas deze dan aan met behulp van de Vacaturecheck.

Doe de Vacaturecheck 

Vacature plaatsen op de vacaturebank