5 (en nog veel meer) vragen over schijnzelfstandigheid beantwoord
Moet ik op 1 januari 2025 alles geregeld en afgerond hebben rondom het dossier schijnzelfstandigheid?
Nee. Vanaf 1 januari 2025 kan de Belastingdienst weer naheffingen opleggen als ze vindt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Die naheffingen kunnen niet verder teruggaan dan 1 januari 2025. Voor organisaties die aantoonbaar bezig zijn met het evalueren en zonodig aanpassen van de arbeidsrelaties geldt dat ze gedurende 2025 geen boete krijgen.
Hoe kun je als opdrachtgever aantonen dat je bezig bent met het tegengaan van schijnzelfstandigheid in jouw praktijk?
De Belastingdienst omschrijft niet hoe je kunt aantonen dat je actief bezig bent met het tegengaan van schijnzelfstandigheid. We raden je aan om vast te leggen waar, wanneer en hoe je je hebt laten informeren, en welke contacten je erover hebt gehad. Denk aan: het lezen van informatie op deze website, deelname aan of terugkijken van een webinar, het volgen van een cursus zoals 'Een lastig gesprek, hoe doe je dat?', contacten met team Ledenservice, adviseurs en/of opdrachtnemers.
Welke arbeidsvoorwaarden gelden er voor tandartsen in loondienst?
Er zijn geen algemeen geldende arbeidsvoorwaarden voor tandartsen die in loondienst werken, zoals een arbeidsvoorwaardenregeling of cao. Werkgevers en werknemers moeten dus zelf afspraken maken, uiteraard binnen de kaders van het arbeidsrecht. Om eerlijke concurrentie niet te hinderen mag de KNMT geen advies geven over arbeidsvoorwaarden.
Kijk voor meer informatie over (arbeidsvoorwaarden bij) werken in loondienst in het overzicht met alternatieven voor het werken met zzp’ers.
Kan ik ook iemand in loondienst aannemen op basis van een nulurencontract?
Ja, dat is zeker een mogelijkheid. Houd er wel rekening mee dat er allerlei regels gelden rond het 'oproepen'. Ook moet iemand met een oproepovereenkomst na 12 maanden dienstverband een aanbod krijgen voor een vaste arbeidsomvang (lees: vast aantal uren). Dat aanbod mag overigens geweigerd worden, als de werknemer zelf graag flexibel blijft.
Lees meer over nulurencontracten en min-max-contracten (met een bandbreedte aan uren).
Mag ik als zzp’er nog vermeld worden op de website van een praktijk en/of in de wachtkamer? En zo ja, moet daar dan bijstaan dat ik zzp'er ben?
Het is nog steeds mogelijk om op de website van de praktijk te worden vermeld. Een correcte vermelding van de arbeidsrelatie die je met de praktijk hebt, schept juist duidelijkheid. Je maakt een patiënt dan duidelijk dat hij/zij te maken heeft met een zzp’er. Het is overigens niet zo dat het enkel vermelden dat een tandarts als zzp’er werkzaam is, op zichzelf niet doorslaggevend is in de beoordeling van de arbeidsrelatie. Daarbij gaat het om een weging van alle omstandigheden van het geval.
Nog meer vragen?
Is jouw vraag nog niet beantwoord? We hebben onze pagina met antwoorden op veelgestelde vragen uitgebreid met heel veel nieuwe informatie: