3 redenen waarom je wél wil vragen naar een zwangerschapswens

Mariska de Beijer
2 minuten
vrouw steekt 3 vingers op
Vragen aan een vrouwelijke patiënt of ze (mogelijk) zwanger is voordat je een röntgenfoto maakt of medicatie voorschrijft, dat zit er inmiddels bij je ingebakken. Maar vragen of iemand het komende jaar zwanger wil worden, daar sta je misschien niet bij stil. Hieronder staan 3 redenen waarom je die vraag vanaf nu ook wil stellen.

1. Gezonde moeder vergroot kans op gezond kind

Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen met parodontitis een verhoogd risico lopen op vroeggeboorte of dat de baby een laag geboortegewicht heeft. Ook voeding, roken, alcohol- en drugsgebruik zijn factoren die de kans op een gezonde zwangerschap en baby negatief beïnvloeden. Mondzorgprofessionals zien de gevolgen van parodontitis en slechte gewoonten in de mond. Dit is daarom een goede aanleiding om te vragen naar een eventuele zwangerschapswens om de gevaren voor de (ongeboren) baby uitleggen. 

2.  Verbeteren (mond)gezondheid

Een zwangerschapswens is een extra motivator om de mondgezondheid te verbeteren en slechte gewoonten af te leren. En als mondzorgprofessional weet je als geen ander hoe je jouw patiënt motiveert en begeleidt om de situatie in de mond én daar buiten te verbeteren. Samen werk je zo toe naar een optimale (mond)gezondheid en verlaag je de kans op problemen tijdens en na de zwangerschap. 

3. Controle tijdens zwangerschap belangrijk

Sommige vrouwen vermijden een bezoek aan de mondzorgpraktijk als zij in verwachting zijn. Ze denken bijvoorbeeld ten onrechte dat mondzorg tijdens de zwangerschap niet veilig is. Dus reageert jouw patiënt positief op de vraag of zij het komend jaar zwanger wil worden? Dan is dat direct de uitgelezen kans om uit te leggen hoe belangrijk het is om juist ook tijdens de zwangerschap regelmatig op controle te komen.

Actieprogramma Kansrijke Start

Kansrijke Start is een landelijk actieprogramma waarin gemeenten en professionals in het sociale en medische domein samenwerken aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. Ieder kind verdient namelijk de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 levensdagen zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd. 

Meer informatie over Kansrijke Start

Vragen naar zwangerschapswens lastig?

We kunnen ons voorstellen dat het in het begin lastig is om te vragen of iemand een zwangerschapswens heeft. De vraag kan om uiteenlopende redenen, zoals ongewenste kinderloosheid, geloofsovertuiging of cultuur, gevoelig liggen bij de patiënt. Maar het kan ook lastig zijn als jij (of jouw assistent) de patiënt en haar familie of vrienden goed kent. De meeste professionals geven aan dat het vragen naar een kinderwens niet als ongemakkelijk wordt ervaren, zolang je maar uitlegt waarom je ernaar vraagt. En dat je zorgt voor een juiste timing en vertrouwelijke setting.