Gratis toolkit om patiënten te helpen bij stoppen met roken

Anita Zijlstra
2 minuten
Image
Stoppen met roken
Nog altijd rookt 1 van de 5 Nederlanders. En meer dan 80 procent wil van die verslaving af. Maar dat valt niet mee. Jij kunt ze helpen: om patiënten te motiveren deel te nemen aan Stoptober kunnen zorgverleners bij het Trimbos-instuut nu gratis een speciale toolkit aanvragen.

Met de Stoptober-toolkit bereik je gemakkelijker rokers in jouw praktijk. Het pakket bevat 5 posters, 80 flyers, 60 visitekaartjes en 15 ‘Very Brief Advice’-kaartjes. Nieuw dit jaar zijn 2 posters voor de wachtkamer, waarmee patiënten worden voorbereid op een gesprek over roken. Ga dat gerust met ze aan, want het is bewezen dat een advies om te stoppen met roken van een zorgverlener vaker leidt tot een stoppoging.

Succesvolle methode

In aanloop naar de elfde editie van de landelijke stoppen-met-roken-actie gaat vanaf 3 september de publiekscampagne van start om rokers te activeren mee te doen aan Stoptober. Inmiddels zijn meer dan 550.000 mensen de uitdaging aangegaan om 28 dagen niet te roken. De methode werkt: na 4 weken is ongeveer 70 procent van de deelnemers nog steeds gestopt met hun verslaving. En na 1 jaar is 1 op de 4 deelnemers zelfs helemaal rookvrij. 

Digitale ondersteuningsmaterialen 

De toolkit voor zorgverleners is tot en met 15 augustus gratis te bestellen. Daarna kost het pakket € 25,00. Om extra aandacht aan Stoptober te geven, zijn bij het Trimbos-instituut zijn ook digitale ondersteuningsmaterialen beschikbaar, zoals animatiefilmpjes voor sociale media en wachtkamerschermen. 

Bestel de gratis toolkit

Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF, Hartstichting, Longfonds, het Trimbos-instituut, GGD GHOR Nederland en stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, waarin de KNMT ook partner is.