Werken met lange mouwen, mag dat?

Mariska de Beijer
2 minuten
nadenkende vrouw
Het kan fris zijn in de mondzorgpraktijk, zeker in de wintermaanden. Een shirt met lange mouwen aantrekken tegen de kou ligt dan misschien voor de hand. Toch mag dit niet tijdens patiëntgebonden werkzaamheden. We leggen je uit waarom. 

De richtlijn Infectiepreventie is er duidelijk over: draag geen kleding met lange mouwen. Dat geldt dus voor alle mondzorgpraktijken en mondzorgverleners die patiëntgebonden werkzaamheden uitvoeren.

Handhygiëne belangrijke maatregel

Handhygiëne wordt beschouwd als de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht van micro-organismen te verminderen. Je kunt je handen en polsen niet goed wassen als je lange mouwen draagt. De mouwen worden nat en als je je mouwen opstroopt voor het handenwassen, dan raak je met je vieze handen je mouwen aan. Na het wassen raak je met je schone handen weer je vieze mouwen aan om ze naar beneden te doen. Een no go dus.

Korte mouwen voorkomt kruisbesmetting

Naast dat je met korte mouwen een betere handhygiëne kan toepassen, voorkom je ook dat je mouw de patiënt raakt. Tijdens patiëntgebonden werkzaamheden komen er namelijk aerosolen en spetters op je lange mouw. Door korte mouwen te dragen, voorkom je kruisbesmetting en bescherm je dus de patiënt en jezelf.

(Geloofs)overtuiging, tatoeages, wondjes en littekens

In sommige geloven en culturen is het bedekken van onderarmen de norm. Maar er kan ook een andere reden zijn waarom iemand die wil bedekken. Bijvoorbeeld als iemand een tatoeage, een wond of littekens heeft. Dit kan in de praktijk leiden tot discussie. Ook hier geldt dat de richtlijn Infectiepreventie leidend is en dat in deze situaties de veiligheid van de patiënt voorop staat, waardoor er geen uitzondering gemaakt mag worden.

Alternatieven

Natuurlijk wil je jouw collega in de praktijk ook tegemoet komen en samen kijken wat er binnen de praktijk mogelijk is. Je kan bijvoorbeeld arm sleeves aanschaffen. Met deze plastic hoes bedek je de arm of de lange mouw. Na iedere patiënt wordt de sleeve vervangen. Je kan ook afspreken dat een shirt of schort met lange mouwen na iedere patiënt vervangen wordt. Het vraagt om aanpassing van de routine en het is aan de praktijkhouder om te bepalen of dit werkbaar is.