Voornemen minister Kuipers: BIG-nummer alleen nog op verzoek verstrekken

Karel Gosselink
2 minuten
Image
tandarts-computer
De verplichting voor een zorgverlener om het BIG-nummer te vermelden bij de naam op de website en in de e-mailondertekening gaat verdwijnen. Dit is het voornemen van minister Ernst Kuipers van VWS, die bezig is om de Wet BIG hiervoor te laten aanpassen.

Kuipers wil extra administratieve lasten voorkomen

Minister Kuipers heeft op 26 juni de Tweede Kamer in een brief laten weten het voornemen te hebben de verplichte vermelding van het BIG-nummer te schrappen. In plaats daarvan hoeven BIG-geregistreerden hun nummer alleen nog maar op verzoek te verstrekken. Kuipers wil zo voorkomen dat zorgverleners na tijden van intense crisiszorg (vanwege corona) opnieuw belast worden met extra administratieve lasten.

Uitstel van handhaving nog steeds van kracht

Sinds april 2019 zijn BIG-geregistreerden verplicht om hun BIG-nummer op kleine websites, in de (automatische) e-mail ondertekening en op social media te vermelden. Echter, als gevolg van de coronacrisis nam de minister al eerder het besluit om handhaving van deze verplichting uit te stellen. Momenteel is dit uitstel nog steeds van kracht.

Datum voor wijziging nog niet vastgesteld

De datum waarop de voorgenomen wijziging in moet gaan, is nog niet vastgesteld. Tot hier meer duidelijkheid is, blijft uitstel op de handhaving gelden.

KNMT enigszins verbaasd over voornemen Kuipers

Hoewel de KNMT zich altijd heeft verzet tegen de verplichte vermelding van het BIG-nummer is ze toch enigszins verbaasd over het voornemen van Kuipers. Als het gaat om het verminderen van de administratieve lastendruk, kan de KNMT zich andere maatregelen voorstellen die meer effect zouden hebben in de zorg.