Verruiming studiekosten in mindering brengen op transitievergoeding

Hans Scholten
2 minuten
Leren studeren kennis
Per 1 juli 2020 kunnen tandarts-praktijkhouders en werknemers afspreken dat bepaalde studiekosten die de praktijkhouder tijdens het dienstverband heeft gemaakt in mindering kunnen worden gebracht op de transitievergoeding. Om welke studiekosten gaat het en waar moet je aan voldoen?

Een tandarts-praktijkhouder is doorgaans een transitievergoeding verschuldigd, als het dienstverband wordt beëindigd op zijn initiatief. Studiekosten kunnen uitsluitend in mindering worden gebracht op de transitievergoeding, als de activiteiten de inzetbaarheid van de werknemer buiten de praktijk vergroten. 

Door de wetswijziging kunnen ook studiekosten die de inzetbaarheid binnen de praktijk, bijvoorbeeld met het oog op een toekomstige functie, in mindering worden gebracht op de transitievergoeding. De overheid wil met deze wijziging bewerkstelligen dat werkgevers meer investeren in de scholing van werknemers. 

Bij het bepalen of de studiekosten in mindering kunnen worden gebracht op de transitievergoeding moet worden nagegaan of de studie noodzakelijk is voor de uitoefening van de huidige functie van de werknemer. 

Noodzakelijk? Mag niet in mindering gebracht

Is de studie noodzakelijk voor de uitoefening van de functie (bijvoorbeeld bij- en nascholing)? In dat geval mogen de kosten niet in mindering worden gebracht op de transitievergoeding. Ook studiekosten die verband houden met re-integratie of herplaatsing mogen niet in mindering worden gebracht. 

Denk bijvoorbeeld aan een tandarts in loondienst die verplichte nascholing volgt voor toezichthoudend medewerker stalingsbescherming (TMS). 

Niet-noodzakelijk? Mag mogelijk in mindering gebracht

Is de studie niet noodzakelijk voor de uitoefening van de functie? In dat geval mogen de kosten in mindering worden gebracht op de transitievergoeding, mits aan de wettelijke voorwaarden wordt voldaan. 

Denk bijvoorbeeld aan een baliemedewerker die geen taken van een praktijkmanager vervult en start met de opleiding tot praktijkmanager.  

Voorwaarden

Bekijk: aan welke voorwaarden moet worden voldaan? 

Model-studieovereenkomsten KNMT

De KNMT heeft haar model-studieovereenkomst aangepast op de nieuwe wetgeving. Deze voorwaarden brengen ook met zich mee dat voortaan een specificatie van de studiekosten als bijlage bij de overeenkomst moet worden gevoegd.

Studieovereenkomst BBL-student

Voor studieovereenkomsten die worden aangegaan in het kader van een BBL-opleiding was voor 1 juli 2020 al geregeld dat studiekosten onder bepaalde voorwaarden in mindering konden worden gebracht op de transitievergoeding. Nu de voorwaarden per 1 juli 2020 verschillen, heeft de KNMT een afzonderlijk model voor de BBL-opleiding ontwikkeld. 

Naar de model-studieovereenkomsten