Vaste Kamercommissie VWS vol in debat over mondzorg

Nathalie Dielissen
3 minuten
Image
Tweede-kamer
In het Commissiedebat Eerstelijnszorg van 5 juli jl. is gesproken over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van mondzorg als onderdeel van een bredere visie op de eerstelijnszorg.

Diverse Kamerleden benadrukten dat er oplossingen moeten komen voor de toegang tot mondzorg en de (regionale) tekorten aan tandartsen. De KNMT heeft in haar brief (pdf) 3 punten ingebracht die nu hoog op de agenda staan. 

Toegang tot mondzorg voor financieel kwetsbaren  

Als oplossing voor de korte termijn stelt Bushoff (PvdA) in zijn motie voor om een noodplan op te stellen waarmee financieel kwetsbare mensen eenmalig kosteloos mondzorg krijgen aangeboden, zodat hun mondgezondheid weer op een acceptabel niveau kan worden gebracht. Minister Kuipers hecht er echter aan de lopende onderzoeken af te wachten en stelt dat een mix van oplossingen de meest voor de hand liggende route is. De minister weigerde toezeggingen te doen op dit punt.

De KNMT, NVM-mondhygiënisten en ONT heeft als Mondzorgalliantie een handreiking acute en noodzakelijk mondzorg voor financieel kwetsbare mensen opgesteld. Deze is onlangs gepresenteerd aan de projectgroep waar de minister naar verwijst in zijn antwoorden. In de komende periode gaat de KNMT verder in gesprek met het ministerie e.a. om de handreiking mee te laten nemen als gerichte en betaalbare oplossing voor deze kwetsbare groep.

Ook zijn er 4 moties ingediend door de leden Dijk (SP) en Bushoff (PvdA). Het gaat om de volgende moties:

  • Mondzorg opnemen in het basispakket: verworpen
  • Gebitsreiniging en controles opnemen in het basispakket: verworpen
  • Noodplan minima mondzorg: niet over gestemd
  • Kosten-batenanalyse m.b.t. verschillende varianten van mondzorg in het basispakket: aangenomen

De KNMT blijft in gesprek met de betrokken stakeholders hoe te komen tot het borgen van de toegang van mondzorg voor financieel kwetsbare mensen.  

Het tekort aan tandartsen

Inkorten van de opleiding Tandheelkunde

Minister Kuipers herhaalt nogmaals de oplossingen genoemd in de brief ‘Capaciteitsplan 2024-2027’ en lijkt vertrouwen te hebben in het inkorten van de opleiding Tandheelkunde. De KNMT heeft richting de ministers van VWS en OCW gesteld dat deze oplossing op zichzelf onvoldoende is om het huidige capaciteitstekort of de  spreidingsproblematiek op te lossen. Daarnaast stelt de KNMT dat een verkorting van de opleidingsduur niet een een-op-eentoename van capaciteit zal betekenen, aangezien tandartsen na 5 jaar studie niet zelfstandig zullen mogen/kunnen praktiseren. Mogelijk wordt de opleiding daardoor juist duurder.

Voor de korte termijn stelt de minister dat buitenlands opgeleide tandartsen een geschikte oplossing zijn om de tekorten op te vangen. De resultaten van het inkorten van de opleiding zullen namelijk pas over minimaal 6 jaar enig effect hebben. 

“Rotterdam is aan zet” 

Minister Kuipers formuleerde een helder standpunt: de opleidingsinstituten en zorgverzekeraars zijn aan zet om te zorgen dat er een extra opleidingslocatie in Rotterdam gaat komen. Er is volgens hem voldoende ruimte door de overheid geboden opties (verder) te verkennen. Hoewel Van der Staaij (SGP) aankaart dat hier een rol voor de minister is weggelegd - aangezien het in de kern gaat om de bereikbaarheid van zorg - laat de minister het over aan het veld. De KNMT steunt de verkenning naar een extra opleidingslocatie.

Tot slot blijft de KNMT in dialoog over het toenemend capaciteitstekort. De inzet is een toekomstbestendig en kwalitatieve hoogstaande mondzorgsector.