facebook

Vanaf doorbreken eerste tandje naar de tandarts? Ja!

Mariska de Beijer
3 minuten
Image
baby met tandje
De KIMO-richtlijn Mondzorg voor jeugdigen beveelt aan dat kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje naar de tandarts gaan. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? Wij zetten 5 redenen voor je op een rij.

1. Voorlichting over het aantal eet- en drinkmomenten

Als tandarts kan je de ouder vanaf het eerste bezoek goed uitleggen hoe belangrijk het is om het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximaal 7 per dag. Vaak valt het doorbreken van het eerste tandje namelijk samen met de overgang naar vast(er) voedsel en tussendoortjes. Je kan het effect van bepaalde voedingsmiddelen en (fruit)sapjes op de ontwikkeling van bijvoorbeeld cariës dan gelijk toelichten. 

2. Instructie en voorlichting over poetsen

Zo’n eerste tandje poetsen is voor veel ouders een hele onderneming. Ze kunnen zich afvragen of ze wel goed poetsen en hoe vaak dat bij hun kind nodig is. Je helpt de ouder als je hen de juiste techniek kan laten zien, hen uitlegt hoe vaak je moet poetsen en welke tandpasta geschikt is.

3. Vroegtijdig signaleren van mondproblemen

Als je een kind regelmatig ziet, kun je vroegtijdig problemen zoals afwijkende slikgewoonten, een vertraagde gebitsontwikkeling of cariës signaleren. Het is je misschien al eens overkomen dat je een kind van 2 met zuigflescariës in je stoel had. Je had deze cariës kunnen voorkomen als je het kind eerder had gezien en duidelijke instructie en voorlichting aan de ouder had kunnen geven.

4. Informeren over tandartsbezoek jeugd valt onder basisverzekering

Veel ouders weten nog steeds niet dat de meeste mondzorgkosten van kinderen tot 18 jaar vergoed worden vanuit de basisverzekering. Zo’n eerste bezoek is het uitgelezen moment om de ouder daar persoonlijk over te informeren. En er zo voor te zorgen dat kosten nooit een reden mogen zijn om niet naar de tandarts te gaan.

5. Jong geleerd is oud gedaan

Het is cliché, maar jong geleerd is echt oud gedaan. Want het gaat hier over het aanleren van gewoontes. De gewoonte om te poetsen, om te letten op het aantal eetmomenten, maar vooral ook om regelmatig naar de tandarts te gaan. Bovendien is nieuw gedrag aanleren makkelijker dan oud gedrag veranderen of afleren. Daar valt geen speld tussen te krijgen.

Advies consultatiebureaus: naar tandarts vanaf doorbreken eerste tandje

Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kunnen de e-learning Mondzorg volgen (zie 'E-learnings gemaakt door JGZ'). Via deze e-learning leren zij, conform de richtlijn Mondzorg bij jeugdigen, dat zij ouders of verzorgers moeten adviseren om kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen naar de tandarts.

‘Dat consultatiebureaus straks gaan adviseren om vanaf het eerste tandje naar de tandarts te gaan, is een enorme stap voorwaarts’, zegt KNMT-bestuurslid Richard Kohsiek. ‘Dit creëert een mooie kans voor het mondzorgteam om preventie zo vroeg mogelijk in te zetten en zo samen met de ouders of verzorgers vanaf het begin de mond van het kind gezond te houden.’

Publiekscampagne 'Een gezond gebit is kinderspel!'

De KNMT voert de campagne 'Een gezond gebit is kinderspel!' Via deze publiekscampagne ontvangen ouders tips en adviezen om de mond van hun kind gezond te houden. Help je mee om de tips en adviezen te delen?

Advertorial

Laat u ook op zaterdag informeren over de nieuwste producten en laatste trends voor uw praktijk

E-dental

Het team van E Dental weet als geen ander dat u in verband met uw overvolle agenda tijd te kort komt. Een bezoek aan een Dental Depot is dan uiterst lastig in te plannen en schiet er vaak bij in. E Dental biedt hiervoor de oplossing. Iedere eerste zaterdag van de maand is hun moderne en gezellige showroom éxtra geopend. U kunt zich dan van 09:00 tot 14:00 uitgebreid laten informeren over de nieuwste producten voor uw praktijkvoering. Of u nu op zoek bent naar een behandelunit, afzuigmotor, behandelmeubel of röntgenapparaat, in de 400 m2 showroom vindt u een grote en afwisselende collectie aan hoogwaardig dentaal equipment in diverse prijsklassen. Ook kunt u in alle rust uw (ver)bouwplannen bespreken en kennis maken met het dentale bouwbedrijf E Build. E Build is dé bouwpartner die uw verbouwing compleet uit handen neemt en zorgdraagt voor een totale Turn-Key oplevering van uw project. Naast de zaterdag bent u uiteraard ook van harte welkom om E Dental showroom tijdens kantooruren te komen bezoeken. Wel word u vriendelijk verzocht om uw bezoek van te voren aan te melden. U kunt deze inplannen via: 088 6060 810 of op www.e-dental.nl. Bepaal zelf uw tijd en geef alvast uw interesses aan. Op deze manier kan uw bezoek goed voorbereid worden en kunnen de juiste specialisten u ontvangen. E Dental is zeer goed bereikbaar, heeft ruime parkeergelegenheid en is gevestigd op een centrale locatie langs de A15 in Alblasserdam tussen Rotterdam en Dordrecht. Het team van E Dental heet u van harte welkom.