Vanaf doorbreken eerste tandje naar de tandarts? Ja!

Mariska de Beijer
3 minuten
Image
baby met tandje
De KIMO-richtlijn Mondzorg voor jeugdigen beveelt aan dat kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje naar de tandarts gaan. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? Wij zetten 5 redenen voor je op een rij.

1. Voorlichting over het aantal eet- en drinkmomenten

Als tandarts kan je de ouder vanaf het eerste bezoek goed uitleggen hoe belangrijk het is om het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximaal 7 per dag. Vaak valt het doorbreken van het eerste tandje namelijk samen met de overgang naar vast(er) voedsel en tussendoortjes. Je kan het effect van bepaalde voedingsmiddelen en (fruit)sapjes op de ontwikkeling van bijvoorbeeld cariës dan gelijk toelichten. 

2. Instructie en voorlichting over poetsen

Zo’n eerste tandje poetsen is voor veel ouders een hele onderneming. Ze kunnen zich afvragen of ze wel goed poetsen en hoe vaak dat bij hun kind nodig is. Je helpt de ouder als je hen de juiste techniek kan laten zien, hen uitlegt hoe vaak je moet poetsen en welke tandpasta geschikt is.

3. Vroegtijdig signaleren van mondproblemen

Als je een kind regelmatig ziet, kun je vroegtijdig problemen zoals afwijkende slikgewoonten, een vertraagde gebitsontwikkeling of cariës signaleren. Het is je misschien al eens overkomen dat je een kind van 2 met zuigflescariës in je stoel had. Je had deze cariës kunnen voorkomen als je het kind eerder had gezien en duidelijke instructie en voorlichting aan de ouder had kunnen geven.

4. Informeren over tandartsbezoek jeugd valt onder basisverzekering

Veel ouders weten nog steeds niet dat de meeste mondzorgkosten van kinderen tot 18 jaar vergoed worden vanuit de basisverzekering. Zo’n eerste bezoek is het uitgelezen moment om de ouder daar persoonlijk over te informeren. En er zo voor te zorgen dat kosten nooit een reden mogen zijn om niet naar de tandarts te gaan.

5. Jong geleerd is oud gedaan

Het is cliché, maar jong geleerd is echt oud gedaan. Want het gaat hier over het aanleren van gewoontes. De gewoonte om te poetsen, om te letten op het aantal eetmomenten, maar vooral ook om regelmatig naar de tandarts te gaan. Bovendien is nieuw gedrag aanleren makkelijker dan oud gedrag veranderen of afleren. Daar valt geen speld tussen te krijgen.

Advies consultatiebureaus: naar tandarts vanaf doorbreken eerste tandje

Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kunnen de e-learning Mondzorg volgen (zie 'E-learnings gemaakt door JGZ'). Via deze e-learning leren zij, conform de richtlijn Mondzorg bij jeugdigen, dat zij ouders of verzorgers moeten adviseren om kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen naar de tandarts.

‘Dat consultatiebureaus straks gaan adviseren om vanaf het eerste tandje naar de tandarts te gaan, is een enorme stap voorwaarts’, zegt KNMT-bestuurslid Richard Kohsiek. ‘Dit creëert een mooie kans voor het mondzorgteam om preventie zo vroeg mogelijk in te zetten en zo samen met de ouders of verzorgers vanaf het begin de mond van het kind gezond te houden.’

Publiekscampagne 'Een gezond gebit is kinderspel!'

De KNMT voert de campagne 'Een gezond gebit is kinderspel!' Via deze publiekscampagne ontvangen ouders tips en adviezen om de mond van hun kind gezond te houden. Help je mee om de tips en adviezen te delen?