Test je kennis over de richtlijn Mondzorg bij jeugdigen

Mariska de Beijer
2 minuten
kind met rood haar
Hoe bereik je kinderen die geen mondzorgverlener bezoeken? Behandel je cariës bij kinderen preventief of curatief? Welke verschillen zijn er tussen de behandeling van het melkgebit en het blijvende gebit? Maak de kennistoets ‘Richtlijn Jeugd, preventie en behandeling’ en test jouw kennis over mondzorg bij de jeugd.

Kennistoets gebaseerd op module Preventie en behandeling

De nieuwe kennistoets ‘Richtlijn Jeugd, preventie en behandeling’ is gebaseerd op de klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor jeugdigen van het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO). Deze richtlijn helpt mondzorgverleners keuzes te maken bij de preventieve en curatieve behandeling van cariës bij kinderen en geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe motiveer je kinderen en ouders/verzorgers om het gebit gaaf te houden?
  • Hoe behandel je glazuurlaesies, niet-gecaviteerde en gecaviteerde dentinelaesies in melkelementen?
  • Hoe voorkom je cariës bij kinderen met blijvende gebitselementen?
  • Hoe behandel je niet-gecaviteerde en gecaviteerde dentinelaesies in blijvende gebitselementen?
  • Hoe organiseer je mondzorg voor kinderen bij jou in de praktijk?

43 vragen over aanbevelingen en toepassing richtlijn in de praktijk

In de nieuwe kennistoets beantwoord je 43 vragen over de klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor jeugdigen, module Preventie en behandeling cariës. Je checkt of je op de hoogte bent van de aanbevelingen en test aan de hand van casuïstiek of je de richtlijn kan toepassen in de dagelijkse praktijk. De kennistoets is ontwikkeld door tandartsen Puck van Meurs en Angelica Setiaman, beiden lid van de Richtlijn Ontwikkel Commissie (ROC) van het KIMO.

Online kennistoetsen zijn toegankelijk voor alle mondzorgverleners

De kennistoetsen zijn te vinden in de online kennisomgeving van de KNMT en zijn toegankelijk voor alle mondzorgverleners. KNMT leden maken gratis gebruik van het online kennisplatform. Met het succesvol afronden van de kennistoets verdien je 1 KRT punt.

Naar de kennistoets Richtlijn jeugd, preventie en behandeling

Tip!

In de online kennisomgeving vind je ook de al eerder gepubliceerde kennistoets over de module Diagnostiek van de richtlijn Mondzorg voor jeugdigen (2019). Aan de hand van 24 vragen test je je kennis over röntgendiagnostiek bij kinderen. Heb je deze kennistoets nog niet gedaan? Doe het dan na de kennistoets over de module Preventie en behandeling, dan is je kennis over mondzorg voor kinderen weer helemaal up-to-date!