Stoptober: 4 stappen om je patiënt te helpen bij stoppen met roken

Karel Gosselink
2 minuten
Image
roken-final
In oktober gaat de landelijke campagne Stoptober weer van start. Ook mondzorgverleners kunnen helpen om patiënten van het roken en vapen af te helpen. Immers, mondgezondheid is niet gebaat bij deze gewoonte. Deze 4 stappen helpen je om stoppen met roken onder de aandacht te brengen bij de patiënt.

Vier stappen om te helpen bij stoppen met roken

Stoptober – een initiatief van het Trimbos-instituut - is voor zorgverleners een laagdrempelige manier om stoppen met roken en vapen bij patiënten onder de aandacht te brengen. En het is zinvol, want de steun van de omgeving en van zorgverleners speelt een belangrijke rol bij het stoppen met roken. Dit jaar verwelkomt Stoptober zelfs de 550.000e stopper. 

Deze 4 stappen kunnen je als mondzorgverlener helpen om Stoptober en stoppen met roken onder de aandacht te brengen bij je patiënt.

1. Geef een stopadvies aan de patiënt

Een snelle methode hiervoor is het 'Very Brief Advice', dat maar 30 seconden duurt:

  • Vraag naar rookstatus: “Rookt u (nog)?”
  • Adviseer professionele hulp en eventueel medicatie: “Mocht u (ooit) willen stoppen, dan is de beste methode om dit te doen met behulp van professionele hulp en eventueel medicatie.”
  • Actie: Verwijs door naar de gratis Stoplijn (0800-1995) of Ikstopnu.nl

2. Benoem de voordelen van Stoptober

Als het bijna Stoptober is, kunt u de patiënt wijzen op de voordelen van deelname hieraan:

  • “U kunt zo 28 dagen uitproberen hoe het rookvrij zijn bevalt.”
  • “U stopt niet alleen, maar samen met meer dan 50.000 andere mensen.”
  • “Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de deelnemers Stoptober volhoudt en gedurende deze 4 weken niet rookt.”

3. Bespreek extra ondersteuning bij stoppen met roken

Professionele hulp vergroot de slagingskans van een stoppoging, eventueel aangevuld met hulpmiddelen (nicotinevervangers of medicijnen op recept). Maak dit bij uw patiënt bespreekbaar. Informatie over coaching en medicatie is te vinden op Ikstopnu.nl. Ook de Stoptober-app – die sinds 21 september gratis is te downloaden - kan steun bieden.

4. Steun de stopper en geef een compliment

Complimenteer de patiënt om zijn/haar overweging, besluit of moed om deel te nemen aan Stoptober. Bijvoorbeeld: "Wat leuk dat u het wilt proberen en mee gaat doen met Stoptober!" Als het gesprek met de patiënt in oktober plaatsvindt, kunt u zeggen: “Ook na 1 oktober kunt u nog aanhaken bij Stoptober”.

Mondzorg en roken

Recent nieuws

Patiënt in de stoel bij de tandarts
2 minuten
Knmt gesloten logo klein
1 minuut