facebook

Roken

Een kwart van de Nederlanders boven de 12 jaar rookt en 1 op de 5 doet dat zelfs dagelijks. En elk jaar sterven er meer dan 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Zorgverleners zoals tandartsen spelen een belangrijke rol in het ontmoedigen van tabaksgebruik. En het werkt ook, blijkt uit onderzoek. Eén vijfde van de rokende patiënten krijgt al advies van de tandarts over roken. Wat kun jij doen?

Uit onderzoek blijkt dat een duidelijke, sterke en op de patiënt afgestemde boodschap die maar weinig tijd in beslag neemt al een significant positief effect kan hebben. Hoe pak je dat aan?

Watch Patiënten helpen stoppen met roken on YouTube.

Lees ook de factsheet ‘Het bespreken van (stoppen met) roken’ (pdf) of het artikel over motiverende gespreksvoering in de mondzorg.

De ‘Richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving’ beschrijft de wetenschappelijke onderbouwing van verschillende interventies, zoals persoonlijke coaching of groepstraining.

Informatie voor in de wachtkamer

Rookvrije generatie

Behalve het gesprek aangaan, kun je je patiënten ook in de wachtkamer informeren over stoppen met roken. Het Trimbos Instituut biedt daarvoor speciale toolkits aan in het kader van de landelijke, permanente campagne PUUR rookvij.

Toolkit bekijken of bestellen

Stoptober

Elk jaar stoppen Nederlanders massaal met roken tijdens de massamediale campagne Stoptober van het Trimbos Instituut. Als tandarts kun je je patiënten op Stoptober wijzen via gratis wachtkamer-posters en flyers. 

Bestel de toolkit Stoptober

Er is ook een digitale Stoptober-toolkit beschikbaar met promotiemateriaal zoals wachtkamerfilmpjes, logo’s, banners en social media posts.

Zo maak je patiënten enthousiast voor Stoptober

Rookvrije zorginstelling worden

Wil je een rookvrije werk- en behandelcultuur in jouw praktijk? Ga naar: www.rookvrijezorg.com.

Tips krijgen, ervaringen uitwisselen

Wil je sparren met andere zorgverleners over stoppen-met-roken-zorg? Of heb je vragen? Zoek je 'best practices'? Ga naar het speciale online platform voor zorgverleners die patiënten helpen te stoppen met roken.

Partner in Gezondheidsfondsen voor Rookvrij

Gezondheidsfondsen voor Rookvrij

De KNMT is partner in Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (voorheen Alliantie Nederland Rookvrij!), een actief netwerk dat staat voor een rookvrij Nederland, waar niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.

Deel jouw 'best practice'!

Wilt je jouw ervaringen, materialen of project delen om andere tandartsen te inspireren? 

Geef je stoppen-met-roken-initiatief door

Watch ROKEN BEGIN ER NIET AAN on YouTube.