Salarissen indexeren: hoe doe je dat?
Loonruimte in NZa-tarieven
Een manier om dat te doen is uit te gaan van de door de NZa vastgestelde tarieven. De zorgautoriteit berekent die tarieven voor een groot deel (ongeveer tweederde) op basis van de verwachte ontwikkeling van de salarissen van medewerkers en de arbeidskosten van de tandarts-praktijkhouder. In 2025 bedraagt de tariefstijging 7,8%. In die tariefstijging zit een toename van de salarissen en arbeidskosten van 4,66% verdisconteerd.
Loonruimte in de tarieven: berekend op basis van voor- en nacalculatie
De loonruimte in de tarieven wordt elk jaar vastgesteld op basis van een nacalculatie van de daadwerkelijke lonen van het jaar ervoor en een voorcalculatie van de verwachte lonen voor het komende jaar. Dat is omdat je voor het jaar dat komt wel kunt voorspellen hoe de lonen zich gaan ontwikkelen, maar je weet dat natuurlijk niet zeker.
Voor 2025 betekent dat het volgende: bij de vaststelling van de tarieven van 2024 (wat gebeurt in 2023) is de NZa er vanuit gegaan dat de lonen in de mondzorg in 2024 zouden stijgen met 4,8% (voorcalculatie). Dat is later op basis van de daadwerkelijke salarisstijging gecorrigeerd tot 5,7% (nacalculatie).
Voor 2025 wordt een stijging van de salarissen verwacht van 3,8% (voorcalculatie in maart 2024). De extra stijging van de lonen in 2024 en de verwachte stijging in 2025 leiden samen tot een toename van de loonruimte in de tarieven van 4,66%.
Bij de vaststelling van de tarieven voor 2026 (wat gebeurt in 2025) wordt de voorcalculatie van de salarisstijging weer gecorrigeerd met behulp van de daadwerkelijke stijging in 2024 (nacalculatie).
Vergelijken met andere sectoren
Een andere manier om de salarissen te bepalen is om te kijken naar min of meer vergelijkbare sectoren. Dokterssassistenten hebben in 2024 bijvoorbeeld op 1 februari 2024 5% en op 1 november nog eens 2,5% salarisindexatie en gekregen.
Andere mogelijkheden om te benchmarken
Andere opties zijn om te kijken naar
- het indexeringspercentage van het wettelijk minimumloon,
- cijfers van het CBS over de ontwikkeling van de cao-lonen
- of overleggen met je eigen accountant wat op praktijkniveau mogelijk is.
Met bovenstaand bericht wil de KNMT je informeren over verschillende (en openbare) bronnen die je kunnen helpen om de salarissen in je praktijk te indexeren. We brengen nadrukkelijk geen advies hierover uit; dat is uit oogpunt van mededingingsbeperkingen niet toegestaan.